Ciasta ucierane | Pozostałe

Ciasto dyniowe, ciasto z dynią

27 września 2019

Dzisiaj zapraszam na ciasto dyniowe – wilgotne, pachnące korzennymi dodatkami, które czuć jeszcze długo po pieczeniu w całym domu. Długo pozostaje świeże i pachnące przyprawami.

Przyznam szczerze, że dynia od kilku lat dopiero gości w naszym menu. Zaczęło się od zup, potem był sernik i… tak zadomowiła się u nas na dobre. Dynia ma na tyle neutralny smak, że świetnie sprawdza się w daniach wytrawnych jak i tych na słodko czy wszelkiego rodzaju deserach.

W przepisie na ciasto dyniowe najlepiej sprawdz się puree z dynii, ale jeśli go nie macie, nie ma się czym przejmować. Wystarczy podpiec dynię. Taką miękką, pieczoną dynię możemy zblendować – wtedy otrzymujemy puree/mus, albo nawet dodać w całości do ciasta. Jeśli nie znacie puree z dyni, zajrzyjcie tu.

ciasto z dyni

Ja dodałam pieczoną dynię w kawałkach, nawet bez blendowania. Wtedy będzie ona delikatnie widoczna w miąższu. Jeśli chcecie mieć idealnie gałdkie ciasto, to zostaje blendowanie, bo samej masy ciasta długo nie mieszamy.

Możecie użyć do ciasta dyniowego w zasadzie każdego rodzaju dyni, no może poza makaronową. Ja użyłam odmiany muscat.

Jeśli wahacie się czy je piec, to ja mówię zdecydowanie TAK!. Smakuje amatorm dyni, ale również tym, którzy za nią nie przepadają. Mój tata, który nie przepada za „wynalazkami”, a jest raczej zwolennikiem tradycyjnej, polskiej kuchni, zachwycał się ciastem. A pan mąż po powrocie z pracy zjadł jego kilka kawałków i pewnie zjadłby więcej, gdyby nie dostał bury. W akcie odwetowej powyskubywał mi wierzch ciasta:D

Ciasto możemy jeść samo, posypać je cukrem pudrem czy nawet polukrować, choć dla mnie w takim wydaniu jest zwyczajnie za słodkie.

Ilość składników na tradycyjną foremkę keksówkę.

Ciasto z dynią

Aromatyczne, wilgotne ciasto z dodatkiem dyni. Idealne do kawy.
Czas przygotowania10 mins
Czas gotowania50 mins
Czas łącznie1 hr
Danie: Dessert
Keyword: dynia

Składniki

  • 500 g surowej dyni
  • 2 szt. jajka
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,75 szkl. mąki
  • 0,75 szkl. cukru
  • 130 g masła

Wykonanie

  • Z dyni robimy puree. Możemy ją jedynie upiec w kawałkach i dorzucić do ciasta bez skóry.
  • Ubijamy masło z cukrem na gładką masę.
  • Ubijając dodajemy jajka, dynię, sodę i proszek do pieczenia oraz sól. Na koniec dodajemy przesianą mąkę.
  • Mieszamy składniki, mogą pozostać delikatne grudki.
  • Wlewamy ciasto do keksówki wysmarowanej tłuszczem i pieczemy ok 45-50 min w 180 stopniach.
Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *