Z dynią na zimę jest pewien problem. Jej przetwory dość szybko się psują, a ochota na jedzenie placków, zup czy ciast z dodatkiem dyni jest , przynajmniej u nas, przez cały rok. Co zatem zrobić, aby potrawami z dyni cieszyć się na okrągło?
Rozwiązaniem jest puree z dyni, zwane również musem jak i przecierem z dyni.
Dynia zamieniona na puree nie zajmuje tyle miejsca i jest prosta do przechowywania w zamrażarce. Jeśli najdzie nas ochota na dynię, wystarczy wyjąć z zamrażarki torebkę z dyniowym puree i poczekać aż się rozmrozi. Dla bardziej niecierpliwych, wystarczy zawartość torebki przełożyć do rondelka, podlać delikatnie wodą i rozmrażać na wolnym ogniu.
Puree może służyć jako półprodukt do wykonania ciasta, placków czy nadzienia pierogów oraz jako danie – doprawione puree to doskonały mus do zjedzenia np. z jabłkiem, dodatkiem nasion chia i posypanych prażonymi migdałami.
Puree z dyni ma wiele zastosowań i nadaje się w zasadzie do każdego typu dyni. Jeśli używamy dyni odmiany hokkaido, nie musimy po upieczeniu zdejmować skórki. W innym wypadku, skórkę odcinamy lub miąższ wydrążamy.
Co jest jeszcze świetne w zrobieniu puree? Możemy przetworzyć bez trudu na raz całkiem sporą ilość dyni. Dynia ma to do siebie, że ma dość twardą skórę i pokrojenie dyni a następnie jej obranie wymaga dość dużo siły. Jeśli wykonamy puree w piekarniku, to w zasadzie wystarczy nam jedynie przekrojenie dyni na pół. Puree możemy robić również w garnku, na gazie, jednak ta metoda wymaga siły przy krojeniu dyni na mniejsze kawałki a potem przy obieraniu. Kto sam nie próbował, pewnie nie wie jak ciężka to jest praca.
Tak naprawdę używając piekarnika do zrobienia puree, potrzebujemy tylko przeciąć dynię raz, na pół.
Oczywiście, pestek z dyni nie wyrzucamy, a obieramy i ze smakiem wcinamy. Jeśli chcemy wyjąć pestki przed pieczeniem, rozkładamy je na papierze i suszymy.
Fajnym patentem, podpatrzonym na jakimś blogu, jest odmierzenie ilości puree przed zamrożeniem. Jeśli w Twoim ulubionym przepisie na placki czy ciasto jest np 300 g dyni, przed zamrożeniem odważamy wskazaną ilość i wkładamy ją do woreczka. Mrozimy.
Składniki
- 1 dynia
- szczypta soli
Instrukcje
- Dynię rozkrawamy na pół
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika
- Pieczemy ok 45 min - 1h.
- Czekamy aż dynia ostygnie, usuwamy pestki, wydrążamy łyżką miąższ lub odcinamy skórkę.
- Blendujemy na gładką masę z odrobiną soli.
- Przekładamy do torebek.
- Zamrażamy.