Ciasto z dynią
Aromatyczne, wilgotne ciasto z dodatkiem dyni. Idealne do kawy.
Czas przygotowania10 minutes mins
Czas gotowania50 minutes mins
Czas łącznie1 godzina hr
Danie: Dessert
Keyword: dynia
- 500 g surowej dyni
- 2 szt. jajka
- 1,5 łyżki przyprawy do piernika
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1,75 szkl. mąki
- 0,75 szkl. cukru
- 130 g masła
Z dyni robimy puree. Możemy ją jedynie upiec w kawałkach i dorzucić do ciasta bez skóry.
Ubijamy masło z cukrem na gładką masę.
Ubijając dodajemy jajka, dynię, sodę i proszek do pieczenia oraz sól. Na koniec dodajemy przesianą mąkę.
Mieszamy składniki, mogą pozostać delikatne grudki.
Wlewamy ciasto do keksówki wysmarowanej tłuszczem i pieczemy ok 45-50 min w 180 stopniach.