Chleb

Na pieczenie chleba naszło mnie już bardzo dawno temu, kiedy to mieszkałam za lasami i za górami w grodzie o zupełnie innej nazwie 😉 Chleb w tym grodzie nie był zbytnio zjadliwy i jakikolwiek chleb domowy byłby lepszy. Jednak jak to w dużych grodach bywa, zabrakło mi na piekarnicze zabawy czasu i po kilku (co by nie mówić udanych ;)) próbach, zaprzestałam pieczenia chleba. Za to nie umarła we mnie idea domowego chleba, o nie!

Po przeprowadzce do nowego miasta  i mieszkania, idea ta powróciła do mnie ze zdwojoną siłą i od tego czasu popełniłam całkiem sporo różnego rodzaju chlebowych wypieków. Z tego też powodu powstaje ten przewodnik po domowym świecie chleba, aby dzielić się zdobytym doświadczeniem.

Dział ten dla wygody podzieliłam na kilka części. W zależności od zainteresowań lub bieżących potrzeb, będzie można łatwiej zagłębić się w lekturze interesującej tematyki.

Dział powstał w oparciu o moje własne doświadczenie jak i książki:

„Domowa piekarnia” Małgorzaty Zielińskiej

„Chleb” Jeffrey Hamelman

 

Miłego pieczenia!

Mąki

Jak rozróżnić typ mąki i jakie jest jej zastosowanie

Pszenna

Orkiszowa

Żytnia

Ziemniaczana

Kukurydziana

Gryczana

Zakwas

Jak zrobić zakwas oraz co to jest zakwas

Najczęstsze problemy z zakwasem

Dostałem zakwas i co dalej?

Sól

Rola soli w pieczeniu chleba

Chleb

Przydatne akcesoria do pieczenia chleba

Etapy pieczenia chleba na drożdżach

Etapy pieczenia chleba na zakwasie

Pieczenie chleba

 Słowniczek

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *