Chleb
Na pieczenie chleba naszło mnie już bardzo dawno temu, kiedy to mieszkałam za lasami i za górami w grodzie o zupełnie innej nazwie 😉 Chleb w tym grodzie nie był zbytnio zjadliwy i jakikolwiek chleb domowy byłby lepszy. Jednak jak to w dużych grodach bywa, zabrakło mi na piekarnicze zabawy czasu i po kilku (co by nie mówić udanych ;)) próbach, zaprzestałam pieczenia chleba. Za to nie umarła we mnie idea domowego chleba, o nie!
Po przeprowadzce do nowego miasta i mieszkania, idea ta powróciła do mnie ze zdwojoną siłą i od tego czasu popełniłam całkiem sporo różnego rodzaju chlebowych wypieków. Z tego też powodu powstaje ten przewodnik po domowym świecie chleba, aby dzielić się zdobytym doświadczeniem.
Dział ten dla wygody podzieliłam na kilka części. W zależności od zainteresowań lub bieżących potrzeb, będzie można łatwiej zagłębić się w lekturze interesującej tematyki.
Dział powstał w oparciu o moje własne doświadczenie jak i książki:
„Domowa piekarnia” Małgorzaty Zielińskiej
„Chleb” Jeffrey Hamelman
Miłego pieczenia!
Mąki
Jak rozróżnić typ mąki i jakie jest jej zastosowanie
Pszenna
Orkiszowa
Żytnia
Ziemniaczana
Zakwas
Jak zrobić zakwas oraz co to jest zakwas
Najczęstsze problemy z zakwasem
Sól
Chleb
Przydatne akcesoria do pieczenia chleba
Etapy pieczenia chleba na drożdżach
Etapy pieczenia chleba na zakwasie
Pieczenie chleba
Słowniczek