Chleb

Na pieczenie chleba naszło mnie już bardzo dawno temu, kiedy to mieszkałam za lasami i za górami w grodzie o zupełnie innej nazwie 😉 Chleb w tym grodzie nie był zbytnio zjadliwy i jakikolwiek chleb domowy byłby lepszy. Jednak jak to w dużych grodach bywa, zabrakło mi na piekarnicze zabawy czasu i po kilku (co by nie mówić udanych ;)) próbach, zaprzestałam pieczenia chleba. Za to nie umarła we mnie idea domowego chleba, o nie!

Po przeprowadzce do nowego miasta  i mieszkania, idea ta powróciła do mnie ze zdwojoną siłą i od tego czasu popełniłam całkiem sporo różnego rodzaju chlebowych wypieków. Z tego też powodu powstaje ten przewodnik po domowym świecie chleba, aby dzielić się zdobytym doświadczeniem.

Dział ten dla wygody podzieliłam na kilka części. W zależności od zainteresowań lub bieżących potrzeb, będzie można łatwiej zagłębić się w lekturze interesującej tematyki.

Dział powstał w oparciu o moje własne doświadczenie jak i książki:

„Domowa piekarnia” Małgorzaty Zielińskiej

„Chleb” Jeffrey Hamelman

 

Miłego pieczenia!

Mąki

Jak rozróżnić typ mąki i jakie jest jej zastosowanie

Pszenna

Orkiszowa

Żytnia

Ziemniaczana

Kukurydziana

Gryczana

Zakwas

Jak zrobić zakwas oraz co to jest zakwas

Najczęstsze problemy z zakwasem

Dostałem zakwas i co dalej?

Sól

Rola soli w pieczeniu chleba

Chleb

Przydatne akcesoria do pieczenia chleba

Etapy pieczenia chleba na drożdżach

Etapy pieczenia chleba na zakwasie

Pieczenie chleba

 Słowniczek

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *