Kiedyś nie lubiłam kurek. Nie czułam ich smaku ani zapachu, dlatego wolałam bardziej konkretne grzyby jak chocby podgrzybki. Od kilku lat, doceniam jednak kurki i szczególnie w sezonie, dość często goszczą one na naszym stole w różnej formie.
Dzisiaj zapraszam na mega prosty sos kurkowy serowo-śmietanowy. To, jaki ostatecznie będzie jego smak i konsystencja, zależy tak naprawdę od was, a raczej od ilości grzybów, jaką dysponujecie.
Znam takich, co do sosu dodadzą jedynie garść grzybów, i takich co to wrzucą pół kilo. Ja lubię w tym daniu luźną konsystencję sosu, ale również lubię czuć kurki, dlatego jestem za opcją, gdzieś po środku 😉
Generalnie, jeśli potrzebujecie więcej sosu, dodajecie trochę wody. Jeśli lubicie bardziej zwięzłą konsystencję, możecie zagęścić sos łyżką mąki. Wszystkie te dodatki są opcjonalne, ale chodzi o to, aby zrobić sos, który będzie wam smakował i wykorzystywał te składniki, które macie pod ręką w takiej właśnie ilości.
Ja dodałam do sosu śmietanę 30% wszystko po to, aby można było całość spokojnie kilka minut dusić i nie obawiać się, czy śmietana się zważy czy nie. Taki miałam dzisiaj leniwy nastrój 😉
Do sosu kurkowego, dodaję też ser, który podkręca smak dania ale też zagęszcza sos, przez co sos jest bardziej zawiesisty. Proponuję dodać do sosu jakiś ser o wyrazistym smaku. Ja raz dodałam czarną perłę, innym razem ser pleśniowy.
Ilość czosnku dodawana do sosu, również zależy od waszych indywidualnych preferencji. I zielenina. Mama uczyła mnie zawsze, że do grzybów idealnie pasuje zielona natka. Ja lubię i natkę i koperek, więc w moim sosie znajdziecie obie zieleninki.
Przypominam, że jeśli robicie sos kurkowy do makaronu, warto nie wylewać wody spod makaronu, a dodać jej niewielką ilość do sosu, o ile oczywiście chcecie i potrzebujecie trochę większą ilość sosu. Taka woda nada dodatkowego smaku daniu, a zdecydowanie lepiej się sprawdzi niż dodatek zwykłej wody.
Sos kurkowy śmietanowo-serowy
Składniki
- 300 g kurek
- 75 g masła
- 1 szt duża cebula
- 400 ml śmietany 30%
- 100 g ostrego sera
- kilka łodyżek natki i koperku
- 2 szt listków laurowych
- 2 szt. ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka mąki (opcjonalnie)
- 1/3 szkl. wody (najlepiej spod makaronu) – opcjonalnie
- 2 ząbki czosnku.
Wykonanie
- Na maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.
- Kurki oczyścić, jeśli są większe pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do cebuli.
- Dusić razem ok. 10 min.
- Dodać śmietanę i pokrojony w drobny kawałki lub starty na tarce żółty ser. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dusić ok. 5 min, do rozpuszczenia sera.
- Jeśli sos jest zagęsty dodać wodę, opcjonalnie wodę zagęszczoną łyżką mąki.
- Do sosu dodać 2/3 pokrojonej drobno zieleniny.
- Dorpawić do smaku solą i pieprzem,
- Podawać z makaronem, posypany pozostałą częścią zieleniny.