A mówili „słuchaj mamy”. Mama mnie ostrzegała, że moje ulubione mleko kupiła już kilka razy i okazało się zsiadłe. No i bęc. Ostatnio przyniosłam butelkę z mlekiem do domu i odkręcam… pufff. Zsiadłe ;( Odstawiłam, żeby jeszcze trochę postało i już wiedziałam, że zrobię z niego koktajl lub placki.
Cudem, mleko uratowałam przed panem mężem i jego zapędami porządkowymi. Biedak, chciał wyrzucić mleko jako popsute 😉 Jakie było jego zdziwenie, jak dowiedział się, że w planach żonka ma placki z jabłkami na zsiadłym mleku.
Pewnie biedak myślał, że żona będzie się spinać kulinarnie, a w porze obiadowej zostanie mu przekopanie zapasów w szafkach kuchennych. I spotkała go miła niespodzianka.
Placki z jabłkami na zsiadłym mleku wyszły doskonałe. Puszyste, pachnące, łatwo się je smażyło no i pan mąż dokładał sobie, dokładał, dokładał… aż zostały trzy 😉 A Małe Rączki wparowały do kuchni jeszcze w trakcie smażenia, oznajmiając „mamo, jestem bardzo głodna. Chcę placka!”.
Tego na zdjęciach nie widać, bo ja od dłuższego czasu, po prostu nie mam czasu na sesję dań i pstrykam fotki w jakieś 2 min, ale placki wychodzą puszyste.
A to co dla mnie ważne, wszystkie składniki łatwo wymieszać łyżką, nie trzeba ubijać piany, żeby placki były puszyste, czyli nie mamy mycia dodatkowych rzeczy. No i łatwość smażenia, też dla mnie ma znaczenie. Nie musimy się trząść, że placki się rozpadną podczas smażenia. Tutaj wszystko cudownie się trzyma razem 😉
Ale ponieważ mamy lato a w lodówce trochę owoców jagodowych, do placków zrobiłam jeszcze szybki sosik z borówek (jagód!) i malin z niewielką ilością cukru i śmietany.
Jeśli nie macie pomysłu na kolację lub obiad, albo najzwyczajniej czasu, sięgnijcie po ten przepis na pyszne i puszyste placki. Z jabłkiem lub bez, bo same też są świetne. Mniam.
Oryginalny przepis pochodzi stąd, ale został zmodyfikowany.
Z podanych proporcji wychodzi około 16 placków, w zależności od wielkości.
Placki z mleka zsiadłego z jabłkami
Składniki
- 1 szt jabłko
- 300 g mąki pszennej
- 380 g mleka zsiadłego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 szczypta soli
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Sos (opcjonalnie)
- 1 garść jagód
- 1 garść malin
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki śmietany
Wykonanie
- Mleko, mąke, sól, cukier waniliowy, jajka, proszek i sodę dodajemy do miski. Mieszamy łyżką na gładką masę.
- Jabłko kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do ciasta i mieszamy.
- Smażymy placki z obu stron na złoty kolor. Usmażone wykładamy na ręczniczek papierowy. Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane sosem owocowym.
Sos
- Składniki sosu zblendować na gładką masę.