Dzisiaj tarta z kremem jagodowym i owocami. Idealne ciasto na gorące dni. Kto nie lubi w upał sięgnąć po taki zimny kawałek ciasta? Dużo pieczenia nie ma, za to pyszny kruchy spód, sporo kremu i dużo owoców.
Czasem tak mam, że muszę zjeść ciasto z kremem. Muszę, bo się uduszę 😉 No ale ta ilość owoców… mogę powiedzieć, że to ciasto z owocami i poczuć odrobinę mniejsze wyrzuty sumienia hihi;)
Czy ktoś nie lubi tart lub tartinek? U mnie ciasto tym razem zrobione z przepisu, który wykorzystuję najcześciej, a więc na szarlotkę z cukinii. Polecam wam ten przepis, bo ciasto wychodzi mega kruche, a to wszystko dzięki dodatkowi smalcu. Smalcu, który nie jest ostatnio bardzo popularny w kuchniach, ale jako dodatek do ciasta kruchego, sprawdza się idealnie.
Pamiętam nawet, jak robiłam to ciasto po raz pierwszy i w malutkim osiedlowym sklepiku kupowałam same zdrowe rzeczy w tym owocki a na koniec smalec i sprzedawczyni aż wybuchnęła śmiechem 😉
Najlepiej ciasto zdrobić dzień wcześniej i konsumować kolejnego dnia, bo wtedy ciasto i krem ładnie się przegryzą i całość będzie spójna smakowo.
Na wierzch dałam owoce, ale możecie dać galaretkę lub skończyć na warstwie kremu poza sezonem. Krem możecie zrobić o dowolnym smaku, dzięki zmianie dodatków. U mnie są jagody, ale mogą być maliny, borówki, truskawki, kawa czy też brak dodatków. A krem pochodzi z przepisu na krem od teściowej.
Jakoś tak podchodziłam do tych kremów budyniowych nieco opornie. Zawsze mi coś nie grało. A to grudki, a to mdły. A ten z proporcjami łatwymi do zapamiętania jest idealny. W oryginale dodaje się do kremu 1 szklankę cukru, ale wychodzi zdecydowanie za słodki. Ja dodaję 2/3 szkl., ale możecie dodać 3/4 czy więcej.
Tak wiem, zdjęcie do bani, bo robione jedną ręką z komórki, ale musiałam tą ilość kremu uwiecznić haha. Może ta fotka będzie mi wystarczać w przyszłości, jak najdzie mnie ochota na kremowe ciasto.
Nie napiszę wam, na jaką foremkę to ciasto, bo robiłam z tej porcji na raz w jednej małej, typowo tartowej i jednej okrągłej o średnicy 20 cm 😉 Ogólnie, jeśli wyjdzie wam za dużo ciasta, zawsze można je spokojnie zamrozić.
Tarta z kremem owocowym i jagodami
Składniki
Ciasto
- ok 320 g mąki
- 0,25 szkl. brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 50 g smalcu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 żółtka
Krem
- 0,5 l mleka
- 2/3 szkl. cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 kostka masła
- 250 g jagód
- owoce do przybrania ok 300 g
- płatki migdałów i czekolada gorzka do przybrania
Wykonanie
Ciasto
- Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię i schować do lodówki na 30 min.
- Ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy ciastem wysmarowaną tłuszczem foremkę. Nakłuwamy ciasto widelcem i obciązamy np grochem czy fasolą. Pieczemy ok 15-20 min w 180 stopniach, po tym czasie zdejmujemy obciążenie z ciasta i dopiekamy na złoty kolor.
Krem
- Odlewamy 0,5 szkl. mleka, resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Jak mleko będzie prawie kipieć, wlewamy 0,5 szkl. mleka, z rozrobionymi mąkami. Mieszamy i zagotowujemy.
- Garnek przykrywamy folią i odstawiamy do ostygnięcia.
- Miksujemy masło na puszystą masę, dodajemy po łyżce masy budyniowej cały czas miksując. Na koniec dodajemy owoce i również wmiksowujemy w krem,
- Na ostudzony spód ciasta wykładamy krem, na wierzchu układamy owoce i podprażone na suchej patelni płatki migdałowe, ścieramy na całość kawałek czekolady gorzkiej.