Niedawno były jagodzianki rosnące nocą, a dzisiaj przepis na pyszne, proste, drożdżowe bułeczki z czym macie pod ręką. U mnie wyszły drożdżówki z borówkami i malinami. Połączenie przepyszne. Lekko kwaskowe maliny i słodkie borówki.
Bułeczki drożdżowe robiłam przy okazji codziennych obowiązków. Nie są pracochłonne a ciasto jest bardzo wdzięczne w pracy. Ładnie wyrasta, nie klei się do rąk, łatwo formować i zlepiać bułeczki.
Bułeczki wyszły pulchne, delikatne i mięciutkie. Powiem szczerze, że doskonałe również kolejnego dnia, bo jakimś cudem przetrwało kilka sztuk na następny dzień. Nie wiem czy to przez lukier, czy też ciasto jest tak genialne, ale ani trochę się nie zeschły. Ja przechowuję takie bułeczki przykryte lnianą ściereczką.
Przyznam się bez bicia, że ja wielką fanką malin nie jestem. Jakoś mnie nie porywa ich smak. Za to w tych bułeczkach są rewelacyjne. Szczerze, to musiałabym bardzo się zastanawiać, czy jagodzianki czy te drożdżówki z borówkami są lepsze.
Oczywiście, jeśli nie dysponujecie owocami, możecie użyć masy serowej, makowej czy też budyniu.
Ja tym razem nie bawiłam się w kruszonkę, ale machnęłam drożdżówki lukrem na bazie śmietany. Ten lukier na bułeczkach, bardzo ucieszył Małe Rączki, które z zapałem ruszyły zlizywać lukier z drożdżówek 😉 Wasze maluchy też tak mają?
Mi z przepisu wyszło 12 bułeczek
Drożdżówki z malinami i borówkami
Składniki
- 340 g mąki
- 1 szkl. mleka
- 50 g cukru
- 2 jajka + żółtko
- 2/3 kostki masła
- 1 szczypta soli
Nadzienie
- 500 g dowolnych owoców ( u mnie maliny i borówka amerykańska)
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Lukier
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 kropla aromatu migdałowego
- cukier puder, tyle ile wchłonie śmietana
Wykonanie
- W szklance ciepłego mleka rozkruszamy drożdże z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15-20 min.
- Masło rozpuszczamy i studzimy.
- Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, resztę cukru, drożdże. Wyrabiamy ciasto.
- Pod koniec wyrabiania dodajemy sól i masło.
- Wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na ok 1,5h
- Ciasto przekładamy na tolnicę, uderzamy raz pięścią aby odgazować. Odrywamy kawałki ciasta, rozgniatamy dłonią na plcuszek i wkładamy do środka owocowe nadzienie. Zlepiamy i formujemy kształt bułeczki.
- Gotowe bułeczki smarujemy żółtkiem i dokładamy do napuszenia na ok 20 min.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy do zrumienienia.
- Studzimy i lukrujemy.
Lukier
- Do miseczki dajemy śmietanę i aromat migdałowy, dosypujemy cukier puder i mieszamy na gładki gęsty lukier
Nadzienie
- Owoce myjemy, odsączamy, dodajemy cukier i mąkę. Mieszamy.