Dania mięsne

Pyszne drożdżowo-kruche pieczone pierogi z mięsem z rosołu, bez wyrastania

10 października 2018

Koniec lenistwa. Czas wrócić do bloga i gotowania domowego.

Dzisiaj zapraszam na pieczone pierogi z mięsem. Pierogi drożdżowo-kruche, z przepysznego ciasta, które mimo zawartości drożdży, nie musi wyrastać. Ładnie urośnie nam w czasie pieczenia.  Pierogi zachowują doskonały smak przez kilka dni, o ile tyle pozwolicie im leżeć. U nas z czerwonym barszczem zniknęły błyskawicznie.

Jako nadzienia do pierogów pieczonych, użyłam mięsa i warzyw z rosołu. Aby farsz był lżejszy, jak zwykle do farszu mięsnego, dodałam ugotowaną kapustę kiszoną. Ja zrobiłam farsz po swojemu, a wy możecie dodać do środka zarówno ulubiony farsz mięsny jak i serowy czy grzybowy.

Proporcje mięsa traktujcie czysto umownie, dodajcie takie mięsko, jakie akurat macie. Podobnie ilość dodanych warzyw – często różne gospodynie dodają inną ilość warzyw do rosołu.

Pierogi świetnie również smakują z sosem np. tysiąca wysp.

Ja czasem robię z podwójnej porcji i połowę jemy teraz, a połowę zamrażam. Z tego ciasta, można również zrobić doskonałe wigilijne paszteciki do barszczu.

Przepis otrzymałam od koleżanki, która wypatrzyła go w jakiejś gazecie i robi od dobrych kilku lat.

Pyszne drożdżowo-kruche pieczone pierogi z mięsem z rosołu, bez wyrastania

Pyszne drożdżowo-kruche pieczone pierogi z mięsem z rosołu, bez wyrastania

Składniki

    Farsz
  • 500 g mięsa z rosołu (u mnie udko, ok 250 g wołowiny, 250 g wieprzowiny)
  • 250 g kapusty kiszonej
  • warzywa z rosołu ( u mnie 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera)
  • 2 cebule
  • 3 łyżki smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • 2 ziela angielskie, listek laurowy
    Ciasto
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 180 g masła
  • 50 g smalcu
  • 1 jajko
  • 5 g drożdży
  • 75 ml mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 żółtko do smarowania
  • sól

Sposób przygotowania

    Farsz
  • Kapustę kiszoną ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego.
  • Kapustę mocno odcisnąć.
  • Mięso, warzywa z rosołu, obraną cebulę i kapustę przekręcić przez maszynkę.
  • Dodać sól, pieprz.
  • Na patelni rozpuścić smalec, dodać mąkę i zrobić zasmażkę.
  • Na zasmażkę wrzucić przekręcone mięso z warzywami i wymieszać.
  • Chwilę podsmażać.
  • Przełożyć do miski, ugnieść.
    Ciasto
  • Podgrzej mleko.
  • Do mleka wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki.
  • Odstaw aż drożdże ruszą.
  • Z pozostałych składników wraz z drożdżami zarabiamy ciasto.
  • Ciasto dzielimy na 4 części.
  • Rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm.
  • Wykrawamy szklanką krążki ciasta, na które nakładamy farsz.
  • Zlepiamy brzegi pierożków, odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Gotowe pierogi smarujemy jajkiem.
  • Pieczemy w 200 stopniach do zrumienienia.
http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/pyszne-drozdzowo-kruche-pieczone-pierogi-z-miesem-z-rosolu-bez-wyrastania/

 

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *