Koniec lenistwa. Czas wrócić do bloga i gotowania domowego.
Dzisiaj zapraszam na pieczone pierogi z mięsem. Pierogi drożdżowo-kruche, z przepysznego ciasta, które mimo zawartości drożdży, nie musi wyrastać. Ładnie urośnie nam w czasie pieczenia. Pierogi zachowują doskonały smak przez kilka dni, o ile tyle pozwolicie im leżeć. U nas z czerwonym barszczem zniknęły błyskawicznie.
Jako nadzienia do pierogów pieczonych, użyłam mięsa i warzyw z rosołu. Aby farsz był lżejszy, jak zwykle do farszu mięsnego, dodałam ugotowaną kapustę kiszoną. Ja zrobiłam farsz po swojemu, a wy możecie dodać do środka zarówno ulubiony farsz mięsny jak i serowy czy grzybowy.
Proporcje mięsa traktujcie czysto umownie, dodajcie takie mięsko, jakie akurat macie. Podobnie ilość dodanych warzyw – często różne gospodynie dodają inną ilość warzyw do rosołu.
Pierogi świetnie również smakują z sosem np. tysiąca wysp.
Ja czasem robię z podwójnej porcji i połowę jemy teraz, a połowę zamrażam. Z tego ciasta, można również zrobić doskonałe wigilijne paszteciki do barszczu.
Przepis otrzymałam od koleżanki, która wypatrzyła go w jakiejś gazecie i robi od dobrych kilku lat.
Składniki
Farsz
- 500 g mięsa z rosołu (u mnie udko, ok 250 g wołowiny, 250 g wieprzowiny)
- 250 g kapusty kiszonej
- warzywa z rosołu ( u mnie 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera)
- 2 cebule
- 3 łyżki smalcu
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
- 2 ziela angielskie, listek laurowy
Ciasto
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 180 g masła
- 50 g smalcu
- 1 jajko
- 5 g drożdży
- 75 ml mleka
- 2 łyżki oleju
- 1 żółtko do smarowania
- sól
Instrukcje
Farsz
- Kapustę kiszoną ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego.
- Kapustę mocno odcisnąć.
- Mięso, warzywa z rosołu, obraną cebulę i kapustę przekręcić przez maszynkę.
- Dodać sól, pieprz.
- Na patelni rozpuścić smalec, dodać mąkę i zrobić zasmażkę.
- Na zasmażkę wrzucić przekręcone mięso z warzywami i wymieszać.
- Chwilę podsmażać.
- Przełożyć do miski, ugnieść.
Ciasto
- Podgrzej mleko.
- Do mleka wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki.
- Odstaw aż drożdże ruszą.
- Z pozostałych składników wraz z drożdżami zarabiamy ciasto.
- Ciasto dzielimy na 4 części.
- Rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm.
- Wykrawamy szklanką krążki ciasta, na które nakładamy farsz.
- Zlepiamy brzegi pierożków, odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Gotowe pierogi smarujemy jajkiem.
- Pieczemy w 200 stopniach do zrumienienia.