Dania mięsne

Pyszne drożdżowo-kruche pieczone pierogi z mięsem z rosołu, bez wyrastania

10 października 2018
Jump to recipe

Koniec lenistwa. Czas wrócić do bloga i gotowania domowego.

Dzisiaj zapraszam na pieczone pierogi z mięsem. Pierogi drożdżowo-kruche, z przepysznego ciasta, które mimo zawartości drożdży, nie musi wyrastać. Ładnie urośnie nam w czasie pieczenia.  Pierogi zachowują doskonały smak przez kilka dni, o ile tyle pozwolicie im leżeć. U nas z czerwonym barszczem zniknęły błyskawicznie.

Jako nadzienia do pierogów pieczonych, użyłam mięsa i warzyw z rosołu. Aby farsz był lżejszy, jak zwykle do farszu mięsnego, dodałam ugotowaną kapustę kiszoną. Ja zrobiłam farsz po swojemu, a wy możecie dodać do środka zarówno ulubiony farsz mięsny jak i serowy czy grzybowy.

Proporcje mięsa traktujcie czysto umownie, dodajcie takie mięsko, jakie akurat macie. Podobnie ilość dodanych warzyw – często różne gospodynie dodają inną ilość warzyw do rosołu.

Pierogi świetnie również smakują z sosem np. tysiąca wysp.

Ja czasem robię z podwójnej porcji i połowę jemy teraz, a połowę zamrażam. Z tego ciasta, można również zrobić doskonałe wigilijne paszteciki do barszczu.

Przepis otrzymałam od koleżanki, która wypatrzyła go w jakiejś gazecie i robi od dobrych kilku lat.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *