Niebawem wyjeżdżamy i dlatego musiałam sukcesywnie opróżniać lodówkę, żeby nic nie zostało i nie popsuło się. Dzisiaj zatem surówka z serii „podsumowanie tygodnia” – czyli do środka wrzucamy to, co mamy 😉
Plusem takich dań jest nie tylko wyczyszczenie lodówki, ale również kolorystyka dania a często i unikalny smak 😉
A sałatka jest bardzo chrupiąca i świetna na kolację czy jako dodatek do mięsnego dania. W sumie nie wiem czy tylko mięsnego, bo przecież do jarskiego też sałatkę można podać. Im bardziej nasza sałatka-surówka jest kolorowa, tym więcej w niej witamin. Jak zwykle, zachęcam do traktowania przepisu jako bazy i eksperymentowania poprzez dodawanie swoich składników. Tak wiem, że dla wielu to oczywiste, ale znam osoby, które jak nie mają koperku, to już takiej surówki nie zrobią 😉
Zatem wyjmujemy resztki z lodówki, i jedziemy z koksem!
Składniki
- 5 liści kapusty pekińskiej
- 2 ogórki kiszone
- 1 mała czerwona cebula
- 8 małych pomidorków
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 pomarańczowej papryki
Sos
- 3 łyżki oliwy,
- szczypta soli, pieprzu, ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
- Koperek do posypania
Instrukcje
- Kapustę myjemy i kroimy w paski.
- Dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, ogórki i kukurydzę.
- Pomidorki kroimy na połówki i dorzucamy do całości.
- Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę.
- Cebulę kroimy w piórka i też dorzucamy.
- Całość polewamy sosem i posypujemy koperkiem.