Na blogu jeszcze nie było przepisu na ciasto jogurtowe, więc dzisiaj nadrabiam to niedopatrzenie. Ciasto jogurtowe ze śliwkami ma taki plus, że doskonale będzie smakować nie tylko ze śliwkami, ale dowolnymi owocami jak jabłka czy gruszki, ale równie dobrze smakuje samo. Do tego ładnie wyrasta, jest puszyste i aromatyczne.
To także przepis dla tych, którzy tłumaczą, że mają dwie lewe ręce i nigdy im nic nie wychodzi. To ciasto wychodzi zawsze! Nie wymaga również użycia miksera. Potrzebujemy jedynie dwóch misek i widelca i jakiś 5-10 minut wolnego czasu. To nie koniec zalet przepisu na ciasto jogurtowe 😉 Nie musimy w nim odważać produktów. Bierzemy po prostu jakąś miarkę – szklankę o dowolnej pojemności, kubek po jogurcie, czy inny pojemnik, gdyż składniki takie jak mąka, cukier, jogurt czy olej, dodajemy właśnie na miarki.
Po raz pierwszy ciasto jogurtowe piekłam w liceum i to dość często. Potem na kilka lat wyleciało z naszego menu, aby wrócić w wielkim stylu kilka lat temu 😉
Zupełnie nie wiem, dlaczego tyle czasu go nie piekłam.
Ciasto ładnie pachnie, ładnie wyrasta i mąż po powrocie z pracy zjadł z 1/4 blaszki. Ja ciasto piekłam tym razem w 24 cm okrągłej blaszce.
Aby podkreślić smak owoców w cieście, dodałam trochę kardamonu, ale jeśli nie lubicie tej przyprawy, to spokojnie ją pomińcie. Do ciasta nie użyłam popularnych węgierek, ale odmiany prezydent. Ogólnie, użyjcie śliwek takich, jakie lubicie. Górę możecie posypać cukrem pudrem, zostawić bez niczego lub przed pieczeniem posypać kruszonką.
Jedna uwaga, ciasto wychodzi baaaardzo gęste. To dobrze. Jeśli jednak użyliście dość małych jajek, albo naprawdę sporej miarki, jakiegoś dużego kubka, to może się zdarzyć, że ciasto będzie bardzo ciężko wymieszać. Wtedy dodajemy kilka łyżek jogurtu. Ogólnie ciasto ma być bardzo gęste, ale dawać się mieszać.
Jako tłuszcz do ciasta dodaje się oleju, ale bez obaw, nie czuć go w ogóle w cieście. I jeszcze nigdy nie zrobił mi się w nim zakalec 😉 Jeśli nie wierzysz w swoje umiejętności kulinarne a chcesz zabłysnąć jakimś dobrym ciastem przed rodziną lub koleżankami albo po prostu chcesz upiec dla siebie dobre ciasto do kawy, to koniecznie sięgnij po przepis na to proste ciasto jogurtowe.
Składniki
- 3 jajka
- 1 szkl. jogurtu naturalnego
- 3/4 szkl. cukru
- 1/3 szkl. oleju
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka kardamonu mielonego
- szczypta soli
- kilka kropel aromatu śmietankowego
- 1 kg śliwek
Instrukcje
- Do jednej miski wbijamy jajka, dodajemy olej i jogurt. Mieszamy widelcem.
- Do drugiej miski wsypujemy cukier, mąkę, sodę, sól, kardamon i proszek do pieczenia. Mieszamy.
- Dodajemy mokre składniki do suchych, dodajemy aromat śmietankowy i mieszamy do połączenia składników.
- Jeśli ciasto nie daje się wymieszać, dodajemy 2-3 łyżki jogurtu.
- Wykładamy ciasto na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.
- Na wierzchu rozkładamy połówki śliwek środkiem do góry.
- Pieczemy ok 45 min w 180 stopniach, do suchego patyczka.
Intrygująco pyszne!
Dzięki, polecam się 😉