W moim warzywniaku ostatnio rzuciła mi się w oczy biała rzodkiew. Nie jadłam jej całe wieki, musiałam zatem opuścić zacny lokal z tymże warzywem. Wiem, będzie nowa surówka na obiad! I z czym połączyć białą rzodkiew? Sama w sobie lekko ostrawa, ale osobiście dla mnie nieco mdła. Ponieważ śnieg za oknem dość mocno dawał się we znaki, postanowiłam, że i moja surówka będzie biała, co nieco zawężało możliwość dodatków warzywnych czy owocowych.
Nic to, padło na biały seler, który podkręcił smak surówki, a który uwielbiam i na jabłko, które w zasadzie pasuje do wszystkiego i do każdej surówki. Jeśli więc waham się co dodać, albo komponuję sobie w głowie skład surówki, to jabłko zawsze mogę bezpiecznie dodać 😉
I powstała biała surówka, lekko zakwaszona sokiem z cytryny, który zapobiega również ściemnieniu jabłka. Lekka, ale wyrazista w smaku. W mojej wersji z dodatkiem chrzanu i śmietaną. Świetnie pasuje do ziemniaków, kaszy czy makaronu.

Składniki
- 1/2 białej rzodkwi
- 1/4 średniej wielkości selera
- 1 średnie jabłko
- szczypta soli, pieprzu
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki śmietany,
- 1/2 łyżki chrzanu
Instrukcje
- Rzodkiew i seler obieramy i ścieramy na tarce.
- Jabłko obieramy i ścieramy.
- Całość skrapiamy sokiem z cytryny.
- Dodajemy sól, pieprz, cukier.
- Polewamy śmietaną i dodajemy chrzan.
- Mieszamy