Sałatki/Surówki

Surówka z białej rzodkwi, selera i jabłka z chrzanem

22 stycznia 2018

W moim warzywniaku ostatnio rzuciła mi się w oczy biała rzodkiew. Nie jadłam jej całe wieki, musiałam zatem opuścić zacny lokal z tymże warzywem. Wiem, będzie nowa surówka na obiad! I z czym połączyć białą rzodkiew? Sama w sobie lekko ostrawa, ale osobiście dla mnie nieco mdła. Ponieważ śnieg za oknem dość mocno dawał się we znaki, postanowiłam, że i moja surówka będzie biała, co nieco zawężało możliwość dodatków warzywnych czy owocowych.

Nic to, padło na biały seler, który podkręcił smak surówki, a który uwielbiam i na jabłko, które w zasadzie pasuje do wszystkiego i do każdej surówki. Jeśli więc waham się co dodać, albo komponuję sobie w głowie skład surówki, to jabłko zawsze mogę bezpiecznie dodać 😉

I powstała biała surówka, lekko zakwaszona sokiem z cytryny, który zapobiega również ściemnieniu jabłka. Lekka, ale wyrazista w smaku. W mojej wersji z dodatkiem chrzanu i śmietaną. Świetnie pasuje do ziemniaków, kaszy czy makaronu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *