W moim domu rodzinnym, nie wiem czemu, ale nie robiło się łazanek, przynajmniej w takiej formie, z dodatkiem kapusty i grzybów dowolnego rodzaju. Łazanki o ile były używane, lądowały w zupie. Czemu? Nie wiem. Szkoda, bo łazanki jako danie, tak naprawdę poznałam dopiero po przeprowadzce do Krakowa.
W grudniu, przed Świętami, mieliśmy z mężem taką łazankową jazdę, w oczekiwaniu na pierogi z kapustą i grzybami, że jedliśmy łazanki coś koło 5 dni z rzędu. Łazanki z pieczarkami, łazanki z kapustą i pieczarkami aby zakończyć łazankami z kapusta i suszonymi grzybami. Dzisiaj łazanki z kapustą i pieczarkami oraz dodatkiem boczku. Możecie spokojnie je robić bez boczku, bo ten boczek to taki mój wymysł na wykorzystanie resztek wędliny.
Ja do łazanek dodaję kapustę kiszoną, która jest gotowana, a potem podsmażana z grzybkami. Łazanki można również robić z białą, słodką kapustą, ale ten wariant jeszcze przede mną.
Mój mąż uwielbia łazanki i zawsze kończy na dokładce. A ja lubię to danie, bo w zasadzie robi się niejako samo, gdzieś tam z boku. Można je zrobić na zapas i jedynie podgrzewać przez kolejne dni, bo nic nie traci na smaku, a wręcz jak bigos zyskuje, bo smaczki się przegryzają.
Ja lubię łazanki z baaardzo drobno posiekanymi grzybami. Z tego względu jeśli używam pieczarek, to lubię je zetrzeć na tarce. W ogóle nie wiem czemu, ale te tarte pieczarki oddają moim zdaniem więcej swojego smaku 😉 No i starcie pieczarek odbywa się szybciej niż siekanie na mikre kawałki. Oczywiście, pieczarki możecie zastąpić podgotowanymi wcześniej dowolnymi grzybami leśnymi.
Aha, uważajcie na kapustę jakiej używacie. Ja raz kupiłam mega kwaśną. Dania z jej dodatkiem dawało się jeść, ale od razu kwaskowatość kapusty była wyczuwalna. Ja zdecydowanie preferuję w potrawach tego typu opcję, kiedy smaki są dość zrównoważone. Jeśli lubicie dominujący smak grzybów, dodajcie mniej kapusty, jeśli chcecie bardziej zrównoważony smak, to dodajcie 500 g kapusty.
Porcja na dwa obiady dla 3 osób.
Składniki
- 2 duże cebule
- 400 g makaronu łazanki
- 300-500g kapusty kiszonej
- 500g pieczarek
- sól, pieprz
- 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie
- 3 łyżki masła klarowanego
Instrukcje
- Kapustę gotujemy do miękkości z listkami laurowymi i zielem angielskim.
- Odciskamy i drobno kroimy.
- Makaron gotujemy aldente.
- Cebule drobno kroimy i szklimy na maśle.
- Dodajemy starte na tarce jarzynowej pieczarki.
- Dodajemy sól i pieprz.
- Dusimy razem, aż pieczarki zbrązowieją.
- W tym czasie kroimy boczek w paski i zrumieniamy na osobnej patelni.
- Dodajemy kapustę do pieczarek oraz boczek.
- Podsmażamy. Ja lubię mocno podsmażyć, żeby niemal całość się przypalała.
- Dodajemy makaron i jeszcze chwilę wszystko dusimy.
o widze siebie w przypalaniu <3