Zapraszam na przepis na surówkę z kapusty pekińskiej. Jakoś z pekinką tak było nam średnio po drodze. Fakt, surówka z kapusty pekińskiej z mandarynkami i jeszcze innymi dodatkami czasem witały na naszym stole. Jednak do tej pory nie przyszło mi do głowy połączenie kapusty pekińskiej z jabłkiem. Człowiek się uczy całe życie 😉
W wersji podstawowej, do surówki z kapusty pekińskiej dodajemy samo jabłko, odrobinę cukru i sos majonezowo-jogurtowy. Jeśli chcemy zaszaleć, to możemy pokusić się na inne dodatki u mnie w tej wersji papryka i marchewka. Jeśli surówka ma bardziej chrupać, to dodajemy pokrojoną czerwoną cebulkę.
Bez wątpienia, jabłko w tej surówce robi robotę. Jabłko i sos jogurtowo-majonezowy, dzięki któremu surówka jest wilgotna, nie sucha a smak warzyw dobrze wydobyty.
Najlepszą rekomendacją tego przepisu niech będzie fakt, że Zośka stwierdziła, że to jej ulubiona surówka. W ogóle dziewczynka jakoś ostatnio rozsmakowała się w surówkach, z czego niezmiernie się cieszę.
Surówkę z kapusty pekińskiej możecie zrobić wcześniej i potem ją podać do obiadu. Możecie dodać to co macie w lodówce, resztkę kukurydzy czy groszku. Ważne, że podstawą ma być kapusta i jabłko 😉 Reszta jest mniej ważna.
Przygotowując sos do surówki, możecie zrobić wariant łagodniejszy bez czosnku lub ostrzejszy z jego dodatkiem. W zależności od waszych preferencji kulinarnych.
Chrupiąca surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem, marchewką i papryką
Składniki
- 4 liście kapusty pekińskiej
- 1 średnie jabłko
- 1 szt. marchewki
- 1/2 szt. czerwonej papryki
- natka (opcjonalnie)
Sos
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz do smaku
- 1-2 ząbek czosnku (opcjonalnie)
Wykonanie
- Kapustę drobno posiekać, jabłko, marchewkę zetrzeć na tarce.
- Dodać pokrojoną w paseczki paprykę.
- Polać sosem surówkę, posypać posiekaną natką
Sos
- Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku.