surówka z kapusty pekińskiej i jabłka
Sałatki/Surówki

Chrupiąca surówka z kapusty pekińskiej

3 listopada 2020

Zapraszam na przepis na surówkę z kapusty pekińskiej. Jakoś z pekinką tak było nam średnio po drodze. Fakt, surówka z kapusty pekińskiej z mandarynkami i jeszcze innymi dodatkami czasem witały na naszym stole. Jednak do tej pory nie przyszło mi do głowy połączenie kapusty pekińskiej z jabłkiem. Człowiek się uczy całe życie 😉

W wersji podstawowej, do surówki z kapusty pekińskiej dodajemy samo jabłko, odrobinę cukru i sos majonezowo-jogurtowy. Jeśli chcemy zaszaleć, to możemy pokusić się na inne dodatki u mnie w tej wersji papryka i marchewka. Jeśli surówka ma bardziej chrupać, to dodajemy pokrojoną czerwoną cebulkę.

surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem

Bez wątpienia, jabłko w tej surówce robi robotę. Jabłko i sos jogurtowo-majonezowy, dzięki któremu surówka jest wilgotna, nie sucha a smak warzyw dobrze wydobyty.

Najlepszą rekomendacją tego przepisu niech będzie fakt, że Zośka stwierdziła, że to jej ulubiona surówka. W ogóle dziewczynka jakoś ostatnio rozsmakowała się w surówkach, z czego niezmiernie się cieszę.

Surówkę z kapusty pekińskiej możecie zrobić wcześniej i potem ją podać do obiadu. Możecie dodać to co macie w lodówce, resztkę kukurydzy czy groszku. Ważne, że podstawą ma być kapusta i jabłko 😉 Reszta jest mniej ważna.

Przygotowując sos do surówki, możecie zrobić wariant łagodniejszy bez czosnku lub ostrzejszy z jego dodatkiem. W zależności od waszych preferencji kulinarnych.

Chrupiąca surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem, marchewką i papryką

Pyszna i prosta do zrobienia surówka, idealny dodatek do obiadu.
Czas przygotowania15 minuty
Czas łącznie15 minuty

Składniki

  • 4 liście kapusty pekińskiej
  • 1 średnie jabłko
  • 1 szt. marchewki
  • 1/2 szt. czerwonej papryki
  • natka (opcjonalnie)

Sos

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • 1-2 ząbek czosnku (opcjonalnie)

Wykonanie

  • Kapustę drobno posiekać, jabłko, marchewkę zetrzeć na tarce.
  • Dodać pokrojoną w paseczki paprykę.
  • Polać sosem surówkę, posypać posiekaną natką

Sos

  • Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating