Rok temu nasze podniebienie podbił przepis na niemiecki placek drożdżowy ze śliwkami. Po roku wracam do was z kolejnym przepisem, również z niemieckiego bloga. Tym razem to przepis na naprawdę proste a do tego przepyszne ciasto ze śliwkami i bez drożdży.
Ciasto to zawiera jeden składnik, który może was zaskoczyć. To mielony ser biały. To dzięki niemu ciasto jest delikatne i przepyszne i nie jest suche.
Jeśli boicie się ciasto drożdżowych, do których pasują wszystkie owoce, a które może nie wyrosnąć, może wyjść suche, a może nie lubicie ciasta drożdżowego… to koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Robiąc proste ciasto ze śliwkami z tego przepisu trzeba pamiętać, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Chodzi tutaj głównie o ser i jajka.
W przepisie występuje mielony ser biały. Ja użyłam wiaderkowego, ale sprawdzonego, o dobrym składzie. Tak naprawdę, to ostatnio na bazarku odkryłam świetne stoisko nabiałowe. Mają tam w wiaderku pyszny ser już zmielony. Ser o dobrym składzie i smaku. Tłusciutki (ma 15%tłuszczu), smaczniutki. Jak usmażyłam naleśniki, to wystarczyło do sera dodać trochę cukru waniliowego, aby otrzymać pyszne naleśniki. Nie dodawałam żadnych jajek do farszu czy dodatkowego tłuszczu. Dodajemy właśnie taki ser, a nie żadne seropodobne wynalazki z mlekiem w proszku brrrr.
Do ciasta możecie dodać dowolne owoce, nawet te soczyste. Ja dodałam śliwki i to różnych odmian. Nie muszą być to węgierki, które tyle osób gloryfikuje 😉 Żeby było bardziej śliwkowo, śliwki układałam pod kątem, aby zachodziły na siebie i żeby weszło ich naprawdę sporo. Śliwki w czasie pieczenia ładnie się położą na ciasto.
Na górę ciasta ze śliwkami dałam kruszonkę i na tym spokojnie można poprzestać. Można nie dawać kruszonki a posypać ciasto cukrem pudrem. Ja na kruszonkę dałam dodatkowo lukier z sokiem z pomarańczy i aromatem cytrynowym. Taki kwaskowy lukier, złamał słodycz śliwek. Nie podaję przepisu, bo lukier robię na oko. Dodaję do płynu tyle cukru pudru, aby uzyskać odpowiednią konsystencję i tyle.
u nas ciasto zniknęło w dwa dni, więc nie powiem wam, jak długo jest świeże 😉
Porcja na blaszkę o wymiarach 20×26 cm.
Proste ciasto ze śliwkami, bez drożdży
Składniki
- 0,7 kg śliwek
- 100 g masła (miękkiego)
- 100 g cukru
- 2 łyżki domowego cukru waniliowego
- 3 jajka
- 400 g mąki (dałam typ 650)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g mielonego sera lub serka wiaderkowego
- 1 szczypta soli
Kruszonka
- 150 g mąki
- 75 g cukru
- 75 g zimnego masła
Wykonanie
- Masło ubić z cukrem i cukrem pudrem na puszystą masę.
Kruszonka
- Palcami rozgnieść masło z mąką i cukrem do drobnych farfocelków
- Miksując dodać jajka.
- Do masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Zmiksować
- Do masy dodać ser biały i zmiksować.
- Przełożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na wierzchu ciasta wyłożyć połówki śliwek ułożone na zakładkę pod kątem , albo normalnie ułożyć śliwki w zależności ile kto ma 😉
- Ciasto posypać kruszonką.
- Piec 45-50 min w 170 stopniach, dobrze zrobić test patyczka.