chleb pszenno orkiszowy
Z drożdżami

Chleb pszenno-orkiszowy z gara

5 listopada 2020

Dzisiaj zapraszam na kolejny wypiek w garnku żeliwnym, tym razem na tapetę trafił chleb pszenno-orkiszowy.

W domu zabrakło chleba, więc trzeba było coś upiec. Przepis pochodzi z książki, jak dla mnie genialnej, Kena Forkisha “Mąka, woda, drożdże, sól”.

Ponieważ potrzebowałam chleba na kolację, wiadomo było, że chleb musi być w miarę szybki w przygotowaniu. Padło na Sobotni chleb biały. Z modyfikacjami jak to u mnie zwykle. Piekłam go nie w sobotę 😉 i dodałam trochę pełnoziarnistej mąki orkiszowej oraz nieco więcej wody z powodu mąki orkiszowej. No i piekłam chleb z połowy porcji i taką podaję w tym przepisie. Z takiej ilości mąki wychodzi całkiem zacny bochenek chleba, Z tej oryginalnej, dwa bochenki.

Ja do pieczenia chleba używam starego garnka żeliwnego. Chyba jest starszy ode mnie. Ale jest niesamowity i do tego w prawie idealnym rozmiarze. Prawie, bo kilka przepisów mam na nieco większe bochenki, ale rozmiar tego garnka sprawa mi się w większości przepisów.

Jeśli nie macie garnka, możecie ratować się naczyniem żaroodpornym a w ostateczności piec na blaszce.

Teraz kilka słów o samym chlebie pszenno-orkiszowym. Robimy go na drożdżach, ale potrzebuje trochę czasu na wyrośnięcie. Za to odwdzięczy się nam delikatnym miąższem z ładnymi oczkami i chrupiącą skórką.

Możemy użyć dowolnych ulubionych dodatków jak nasiona czy prażona cebulka.

Ja mieszałam mój chleb robotem. Ale oczywiście możecie wyrabiać chleb ręcznie, jak zaleca Ken. Ja przy dwójce dzieci unikam ostatnio babrania rąk, bo trzeba ciągle coś lub kogoś łapać, a umorusanymi w cieście rękami jakoś nie bardzo 😉

W książce Ken zwraca uwagę na temperaturę ciasta. I to jest bardzo ok, tylko ja nie mam na to czasu… ekhm, więc tego nie robię, po prostu dodaję do mąki ciepłą wodę (też jej temperatury nie mierzę). Pewnie, jeśli macie czas na zabawę i pomiary aż tak szczegółowe, efekt byłby jeszcze lepszy.

Ważne w przypadku chlebów z mąką pszenną jest składanie, które pomaga w wytwarzaniu siatki glutenowej, co spowoduje, że ciasto będzie bardziej zwarte i łatwiej uda się uformować bochenek.

Jeśli nie piekliście nigdy chleba i trafiacie na sformułowanie o składaniu ciasta, to nic innego niż zagarnianie ciasta do środka. Czyli wkładamy dłoń na spód misy i zagarniamy ciasto do środka z czterech -pięciu stron. Stworzy nam się ładna kula.

Chleb pszenno-orkiszowy na drożdżach pieczony w garnku

Pyszny i prosty chleb z mąki pszennej i orkiszowej.

Składniki

  • 500 g mąki chlebowej (ja dałam 400 pszennej chlebowej i 100 orkiszowej pełnoziarnistej)
  • 360 ml wody w temp. 32-35 stopni
  • 11 g soli
  • 2 g suszonych drożdży

Wykonanie

  • Mieszamy mąkę z wodą do połączenia przykrywamy i odstawiamy na 20-30 min.
  • Na wierzch ciasta sypiemy mąkę i drożdże. Wilgotną ręką wyrabiamy ciasto ok 5 min, na koniec ciasto składamy i odstawiamy przykryte.
  • Składamy ciasto jeszcze dwukrotnie w ciągu pierwszych 90 minut wyrastania. Pierwsze składanie najlepiej wykonać po ok. 10 minutach, drugie składanie robimy wtedy, kiedy ciasto widocznie wyrośnie.
  • Ciasto powinno rosnąć ok. 5 h, do potrojenia objętości.
  • Ciasto wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę i formujemy bochenek.
  • bochenki przekładamy do wysypanych mąką koszyków i odstawiamy na ok 75 min.
  • W tym czasie nagrzewamy przez 45 min żeliwny garnek w 245 stopniach.
  • Delikatnie przenosimy do gorącego garnka bochenek i pieczemy ok. 30 min pod przykryciem.
  • Temperaturę skręcamy do 200 stopni i dopiekamy bez przykrycia do ulubionego koloru zrumienienia.
  • Studzimy na kratce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating