Pozostałe

Kremowy serek z jogurtów greckich

28 sierpnia 2019

Przyznam się, że od pojawienia się na świecie Gabrysi, jakoś straciłam chęć na gotowanie, co nie znaczy, że na jedzenie 😉 Ostatnio w kuchni dominują szybkie, proste do zrobienia dania. Wszystko z braku czasu…Zdarza mi się nawet kupić chleb, co kiedyś było nie do pomyślenia. Ale co tam, dobre czasy kiedyś wrócą 😉

Dzisiaj zapraszam na mega pyszny, mega prosty, mega szybki do zrobienia kremowy serek z jogurtów greckich.

Jako dodatków, możemy użyć dowolnych ziół, oliwek, czosnku czy suszonych pomidorów, słowem tego, co lubimy i na co mamy właśnie ochotę. Ilość dodatków podałam orientacyjnie. Dodajemy tyle, ile lubimy. Ja w zależności od dodatków dodaję ich różne ilości (oliwek dodaję więcej niż np. mieszanek ziół), ogólnie tyle, aby byłt dobrze widoczne w jogurcie a potem w naszym serku.

Bazę serka stanowi jogurt grecki, który odstawiamy do lodówki do odsączenia. I tutaj znów możemy kombinować. Odsączamy serek od 1-3 dni. Wszystko zależy od konsystencji serka jaką chcemy uzyskać ale też od gęstości jogurtu.

Ja do zrobienia serka jogurtowego użyłam jogurtu Bakomy, który jest baaaaaaaardzo gęsty. Aby otrzymać serek kremowy, wystarczyło 24h odsączania. W wypadku innego jogurtu, ten czas należy wydłużyć. Również wtedy, kiedy chcemy otrzymać serek dośc zwarty, który będzie można kroić.

I teraz w jaki sposób najprościej odsączać jogurt? Ja dodaję przyprawy do jogurtu, kiedy jest on jeszcze w kubeczku. Potem całość przekładam na podwójnie złożoną gazę i tworzę z niej taki woreczek-tobołek, który przewieszam przez łyżkę opartą o brzegi miski lub garnka. Chodzi o to, aby ten nasz tobołek był w powietrzu i nie miał styczności z odcedzonym płynem. Oczywiście, możecie mieć inne patenty na odcedzanie.

Przyznam szczerze, że o ile średnio przepadam za sernikiem z jogurtów greckich, to serek z jogurtów jest po prostu przepyszny, do tego dostosowany do obecnych preferencji smakowych 😉 Nie smakuje jak styropian, tylko jak najlepsze serki kanapkowe. A wszystko to przy minimum nakładu pracy 😉 Czego chcieć więcej?

Ps. nie podaję autora przepisu, bo od dawna krąży on w internecie i nie wiem gdzie szukać źródła.

Serek z jogurtów greckich z suszonymi pomidorami i czarnuszką

Pyszny, kremowy serek z jogurtów greckich z ulubionymi dodatkami
Czas przygotowania5 minuty

Składniki

  • 1 duże opakowanie jogurtu greckiego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1,5 łyżki ulubionych dodatków

Wykonanie

  • Do kubka z jogurtem dodać przyprawy lub dodatki i wymieszać.
  • Przełożyć jogurt na podwójnie złożoną gazę, zawiązać wokół łyżki i pozostawić w lodówce do odcieknięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating