Dostałam od rodziców całkiem dorodną główkę kapusty. Ponieważ są takie upały, że o żadnych bigosach czy wersjach kapuchy na ciepło nie może być mowy wiedziałam, że wykorzystam ją na surówki.
Dzisiaj zatem surówka z białej kapusty z ogórkiem i papryką a do tego jeszcze koperek, marchewka, jabłko i dla przełamania smaku i koloru koperek.
O ile surówki z selera czy innych warzyw, często ktoś nie lubi, to zazwyczaj surówkę z kapusty białej lubią wszyscy. Do tego pasuje i do dań mięsnych jak i do kluch, kasz czy ryżu i oczywiście grilla.
Ja bym dodała do tej surówki jeszcze kukurydzy, ale nie miałam akruat napoczętej puszki, a nie chciałam otwierać nowej, więc mamy taki wariant biedniejszy 😉 Ogólnie, dodajemy to co właśnie gości w naszej lodówce i cieszymy się smakiem i aromatem świeżych warzyw.
Ostatnio do prawie każdej surówki dodaję natkę i koperek. Zupełnie nie wiem czemu, może dla złamania koloru a może dla smaku? W każdym razie zielony dodatek być musi 😉
Co ważne jest przy surówce ze słodkiej kapusty? Jej porządne odciśnięcie. Dzięki temu kapusta jest miękka a surówka soczysta i aromatyczna a nie sucha.
Zapraszam na kolejny wariant surówki z białej kapusty.
Surówka z białej kapusty z papryką i ogórkiem
Składniki
- 1/4 główki kapusty
- 1/2 szt. jabłka
- 1 szt. marchewki
- 2 szt. ogórek kiszony
- 1/2 szt. czerwonej papryki
- 4 gałązki koperku
- 1/2 szt. cebuli
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta pieprzu
Wykonanie
- KApustę poszatkować lub posiekać nożem. Posiekaną kapustę przełożyć do miski i posolić. Po kilkunastu minutach zacząć ją ugniatać dłonią do wypuszczenia soku.
- Do kapusty dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, startego na tarce ogórka, jabłko i marchewkę oraz posiekaną paprykę. Dosypujemy koperek.
- Doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i octem jabłkowym do smaku.