Sałatki/Surówki

Surówka z białej kapusty z ogórkiem i papryką

2 września 2019


Dostałam od rodziców całkiem dorodną główkę kapusty. Ponieważ są takie upały, że o żadnych bigosach czy wersjach kapuchy na ciepło nie może być mowy wiedziałam, że wykorzystam ją na surówki.

Dzisiaj zatem surówka z białej kapusty z ogórkiem i papryką a do tego jeszcze koperek, marchewka, jabłko i dla przełamania smaku i koloru koperek.

O ile surówki z selera czy innych warzyw, często ktoś nie lubi, to zazwyczaj surówkę z kapusty białej lubią wszyscy. Do tego pasuje i do dań mięsnych jak i do kluch, kasz czy ryżu i oczywiście grilla.

Ja bym dodała do tej surówki jeszcze kukurydzy, ale nie miałam akruat napoczętej puszki, a nie chciałam otwierać nowej, więc mamy taki wariant biedniejszy 😉 Ogólnie, dodajemy to co właśnie gości w naszej lodówce i cieszymy się smakiem i aromatem świeżych warzyw.

Ostatnio do prawie każdej surówki dodaję natkę i koperek. Zupełnie nie wiem czemu, może dla złamania koloru a może dla smaku? W każdym razie zielony dodatek być musi 😉

Co ważne jest przy surówce ze słodkiej kapusty? Jej porządne odciśnięcie. Dzięki temu kapusta jest miękka a surówka soczysta i aromatyczna a nie sucha.

Zapraszam na kolejny wariant surówki z białej kapusty.

Surówka z białej kapusty z papryką i ogórkiem

Pyszna, soczysta i aromatyczna surówka z białej kapusty
Rodzaj: Salad
Kuchnia: Polish
Liczba porcji: -1

Składniki

  • 1/4 główki kapusty
  • 1/2 szt. jabłka
  • 1 szt. marchewki
  • 2 szt. ogórek kiszony
  • 1/2 szt. czerwonej papryki
  • 4 gałązki koperku
  • 1/2 szt. cebuli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta pieprzu

Wykonanie

  • KApustę poszatkować lub posiekać nożem. Posiekaną kapustę przełożyć do miski i posolić. Po kilkunastu minutach zacząć ją ugniatać dłonią do wypuszczenia soku.
  • Do kapusty dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, startego na tarce ogórka, jabłko i marchewkę oraz posiekaną paprykę. Dosypujemy koperek.
  • Doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i octem jabłkowym do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating