Klasyczny biały ryż jadamy rzadko, jeśli już to w postaci jabłek z ryżem. Dzisiaj zapraszam na ryż z warzywami.
Zwykły ryż smakuje nieprzeciętnie z dodatkiem warzyw. Za każdym razem możemy zmieniać smak potrawy, dodając różne proporcje jak i różne warzywa. Taki ryż z warzywami to świetny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs, ale również sprawdzi się jako samodzielne danie.
Bazę stanowi cebula, marchew i kukurydza. Tym razem gościnny udział w potrawie wzieła również resztka fasolki szparagowej z poprzedniego dnia i 2/3 strąka papryki, której świeżość już była mocno na wyczerpaniu.
Świetnie będą tu pasować również brokuły, cukinia, kiełki czy pieczarki. Dorzucamy to, na co trafimy przeglądając lodówkę.
Jeśli zależy nam na bardziej niezwykłym smaku i wyglądzie ryżu, możemy dorzucić trochę kurkumy i curry.
Niezależnie od wybranych dodatków, ryż wychodzi po prostu bardzo dobry, nie wymaga też dużo pracy, co jest dla mnie niezwykle ważne. Mój mąż, który nie przepada za ryżem, stwierdził, że ryż jest pyszny i zjadł go ze smakiem, podczas gdy zwykły ryż dziubie i dziubie…
W zasadzie czas przygotowania potrawy, to czas gotowania ryżu , bo spokojnie w tym czasie poddusimy warzywa. Potem jeszcze chwilka, na duszenie ryżu i warzyw razem i już.
Polecam wszelkim niejadkom i nielubkom ryżowym.
Ryż z warzywami
Składniki
- 1 szkl białego ryżu
- 1 szt. dużej cebuli
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oleju
- 1 duża marchew
- 1 puszka kukurydzy
- 100 g zielonej fasoki szparagowej (użyłam mrożonej, ugotowanej poprzedniego dnia)
- 2/3 czerwonej papryki
- woda (opcjonalnie)
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
- Ryż gotujemy aby był lekko twardawy.
- W tym czasie cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzany olej z masłem.
- Kiedy cebulka zacznie się szklić, wrzucamy startą na tarce marchew, dusimy kilka minut razem. Dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę.
- Po ok. 5 min smażenia, dorzucamy kukurydzę i ugotowaną wcześniej fasolkę.
- Dorzucamy ugotowany ryż, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.