Sałatki/Surówki

Surówka z czerwonej kapusty z marchwią

16 grudnia 2019

Kapusta w naszej kuchni to trochę temat pomijany. Wiadomo gołąbki, bigos 2-3 wersje surówki z białej kapusty. A czerwonej nie jadaliśmy prawie w ogóle. Czerwona kapusta podgotowywana jakoś mi nie przypadła do gustu, a na surową z kolei narzekał tata, że za twarda.

I pewnie byśmy się nie polubiły z tą kapustą, gdyby nie trick na rozdrabnianie kapusty. Obejrzałam gdzieś w internecie, jak łatwo bez szatkownicy można rozprawić się z kapustą za pomocą obieraczki do warzyw. Paseczki kapusty wychodzą cieniutkie, a sama kapusta w ogóle nie jest twarda.

Ale wróćmy do naszej surówki z kapusty czerwonej. Możemy zrobić ją z dwoma wariantami sosów. Pierwszy to zwykła oliwa. Taki dodatek zwykle ląduje w wielu surówkach. Ale aby otrzymać naprawdę pyszną surówkę z kapusty czerwonej, ja robię sos majonezowo jogurtowy. Dzięki dodatkowi jogurtu, nie jest on bardzo ciężki, za to surówka jest bardzo soczysta i po prostu jak dla nas idealna.

To do was należy wybór sosu, bo wiadomo – majonez to tak średnio zdrowo, za to smaczniej 😉

Surówka z kapusty czerwonej świetnie pasuje do dań z mięsem czy klusek wszelkiego rodzaju.

A u was jak wyglądają surówki z kapusty. Ciągle klepiecie jeden, sprawdzony przepis czy szukacie nowych rozwiązań. Lubicie surówki z czerwonej kapusty?

Surówka z kapusty czerwonej

Składniki

  • 0,5 główki niewielkiej kapusty czerwonej
  • 1 średnia czerwona cebula lub 0,5 dużej
  • 1 szt. marchewki
  • 1 szt. jabłko
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta cukru

Wykonanie

  • Kapustę umyć i posiekać w ulubiony sposób.
  • Cebulę posiekać w kosteczkę, marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce.
  • W miseczce wymieszać majonez z jogurtem i doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
  • Połączyć warzywa z sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *