Kapusta w naszej kuchni to trochę temat pomijany. Wiadomo gołąbki, bigos 2-3 wersje surówki z białej kapusty. A czerwonej nie jadaliśmy prawie w ogóle. Czerwona kapusta podgotowywana jakoś mi nie przypadła do gustu, a na surową z kolei narzekał tata, że za twarda.
I pewnie byśmy się nie polubiły z tą kapustą, gdyby nie trick na rozdrabnianie kapusty. Obejrzałam gdzieś w internecie, jak łatwo bez szatkownicy można rozprawić się z kapustą za pomocą obieraczki do warzyw. Paseczki kapusty wychodzą cieniutkie, a sama kapusta w ogóle nie jest twarda.
Ale wróćmy do naszej surówki z kapusty czerwonej. Możemy zrobić ją z dwoma wariantami sosów. Pierwszy to zwykła oliwa. Taki dodatek zwykle ląduje w wielu surówkach. Ale aby otrzymać naprawdę pyszną surówkę z kapusty czerwonej, ja robię sos majonezowo jogurtowy. Dzięki dodatkowi jogurtu, nie jest on bardzo ciężki, za to surówka jest bardzo soczysta i po prostu jak dla nas idealna.
To do was należy wybór sosu, bo wiadomo – majonez to tak średnio zdrowo, za to smaczniej 😉
Surówka z kapusty czerwonej świetnie pasuje do dań z mięsem czy klusek wszelkiego rodzaju.
A u was jak wyglądają surówki z kapusty. Ciągle klepiecie jeden, sprawdzony przepis czy szukacie nowych rozwiązań. Lubicie surówki z czerwonej kapusty?
Surówka z kapusty czerwonej
Składniki
- 0,5 główki niewielkiej kapusty czerwonej
- 1 średnia czerwona cebula lub 0,5 dużej
- 1 szt. marchewki
- 1 szt. jabłko
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu
- sól, pieprz do smaku
- szczypta cukru
Wykonanie
- Kapustę umyć i posiekać w ulubiony sposób.
- Cebulę posiekać w kosteczkę, marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce.
- W miseczce wymieszać majonez z jogurtem i doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
- Połączyć warzywa z sosem.