Boże Narodzenie | Ciasta ucierane

Tradycyjny piernik niemiecki – lebkuchen

18 grudnia 2019

Dzisiaj zapraszam na klasyczny piernik niemiecki z blachy. Duża część przepisów na piernik, jest właśnie na piernik pieczony w dużej blaszce, w jakiej u nas pieczemy np. szarlotki.

Piernik jest bardzo aromatyczny – czuć tu nie tylko przyprawę do piernika, ale również kandyzowane owoce, orzechy, czekoladę. Jest w smaku ciężki i wilgotny.

piernik niemiecki

Ja bardzo lubię takie wyraziste ciasta. Tak sobie myślę, że następnym razem upiekę ten piernik w mniejszej blaszce i przełożę go dżemem lub marmoladą. To dopiero będzie dosłownie rozkosz dla podniebienia.

Przepis na piernik pochodzi z tej strony, z wieloma moimi modyfikacjami. Przede wszystkim ilości. Ponieważ moja waga kuchenna uległa awarii, miarką była szklanka 😉 Do ciasta dodałam również mielone orzechy włoskie, zastępując nimi część mąki, zmniejszyłam ilość cukru, bo my aż tak słodkich ciast nie lubimy.

Górę ciasta stanowi polewa czekoladowa i połówki orzechów włoskich. Możecie zamiast orzechów użyć podprażonych płatków migdałowych czy też kolorowych lub innych posypek.

Ja do polewy piernika użyłam czekolady gorzkiej 80%, ale użyjcie taką, jaką lubicie. Ja lubię gorzką czekoladę i tylko takiej używam, ale dobra będzie nawet mleczna.

Przy okazji przepisu, debiutowała u mnie rozsuwana blaszka, kupiona niedawno na Limango. Powiem szczerze, że różnego rodzaju blach i blaszek mam masę i nie mam gdzie tego już wszystkiego trzymać. Szukam więc jakiejś optymalizacji i tak wpadłam na pomysł tej rozsuwanej blachy. Trochę się bałam, że coś będzie ciekło, że źle się będzie wyjmowało ciasto, ale zupełnie niepotrzebnie. Jedyny minus jak na razie to to, że dość ciężko blachę się rozsuwa. Jednak jeśli ma to być gwarancją, że nic nie będzie ciekło, to jestem w stanie się jakoś przemęczyć 😉 Na razie jestem z niej zadowolona i zobaczymy jak się będzie sprawdzać.

Niemiecki piernik z blachy

Wilgotny, aromatyczny piernik z dodatkiem kandyzowanych owoców i polewą czekoladową.

Składniki

  • 2/3 szkl. cukru
  • 200 g masła
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 1 szkl. mąki pszennej (czubata szklanka)
  • 4 szt. jajka
  • 0,5 szkl. mielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 150 ml mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szczypta soli
  • 1 op. przyprawy do piernika
  • 4 łyżki pomarańczowej skórki kandyzowanej
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki cytryny

Polewa

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • orzechy do ozdobienia

Wykonanie

Ciasto

  • Masło rozpuszczamy i studzimy.
  • Wszystkie składniki ciasta wrzucić do misy miksera i wymieszać na gładką masę.
  • Ciasto przelać na wysmarowaną tłuszczem blachę.
  • Piec ok. 30 min w 180 stopniach (do suchego patyczka)

Polewa

  • W rondelku rozpuścić na wolnym ogniu czekoladę z masłem, mieszając.
  • Ciasto posmarować polewą. Na wierzchu ciasta rozłożyć połówki orzechów.

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *