Jesień to czas, kiedy u nas robi się dość dużo soków, do bieżącego picia. Warzywa są soczyste, świeże, warto więc wykorzystać ten czas, na zrobienie domowego soku. Do soku możemy użyć w zasadzie dowolnych warzyw. Jedyne co potrzebujecie, to dobrej jakości warzywa i sokowirówka. Są wolnoobrotowe sokowirówki, ale ja posiadam taką zwykłą i sok z niej spełnia wszystkie moje wymogi smakowe, więc przy takiej sokowirówce pozostanę 😉
Taki domowy sok, świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie, ponieważ jest bardzo sycący. Jeśli chwilę postoi, widać odkładający się w nim osad z warzyw i owoców.
Wiele osób nie lubi określonych warzyw, dlatego sok możecie skomponować dowolnie, z takich warzyw i owoców, jakie lubicie czy jakie macie dostępne pod ręką. Fajną sprawą jest to, że możemy nawet regulować ilość poszczególnych składników, dzięki czemu np. możemy otrzymać sok z marchewki z dodatkiem jabłek – który będzie bardziej marchewkowy niż jabłkowy. To fajny sposób na przemycenie np. dziecku witamin z warzywa, którego normalnie nie jada. Tutaj może stanowić dodatek do soku, a nie główny jego składnik.
Ja osobiście preferuję kompozycje:
- burak, marchew, jabłko
- burak, marchew, jabłko seler
- marchew, jabłko
- burak, seler naciowy, jabłko
w sezonie na cytrusy, dodaję jeszcze sok z pomarańczy.
Taki sok można dać dziecku do szkoły, samej zabrać do pracy lub przygotować sobie wieczorem i wypić rano.

Składniki
- 5 marchewek
- 1 seler
- 2 jabłka
- 2 buraki
Instrukcje
- Warzywa obieramy.
- Całość kroimy o ile trzeba w mniejsze kawałki i wrzucamy do sokowirówki.
- Sok przechowujemy w lodówce do 2 dni.