Zupy

Zupa ze świeżych grzybów, zupa grzybowa

6 października 2017

Powiem szczerze, że w moim rodzinnym domu, zupy ze świeżych grzybów się nie robiło. Nie, przepraszam, wyjątek stanowiła pieczarkowa, całkiem dobra zupa 😉 Jednak jeśli mamy na myśli takie prawdziwe grzyby, dostępne pod koniec lata i jesienią, to takiej zupy nie jadaliśmy. Oczywiście, jedliśmy zupę z suszonych grzybów w Wigilię. No i powiem szczerze, że ja preferuję zupy grzybowe z suszonych grzybów. Ten grzybowy aromat jest po prostu w nich głębszy i mocniejszy.

Ale ponieważ sezon na grzyby nie trwa długo, warto też zjeść zupę ze świeżych grzybów. Nawet eksperymentalnie, żeby mieć porównanie 😉

O ile macie wywar, obojętne czy mięsny czy warzywny, to ugotowanie zupy zajmie Wam niewiele czasu. Za to ten aromat w całym domu…Grzyby mają to do siebie, że jak coś z nimi robimy, niesamowicie pachną… I wracając do tych suszonych, to zupa z nich, aromat ich gotowania, kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem. I nie ważne czy to wrzesień, kwiecień czy maj…Pachnie jak na Wigilię 😉

Do zupy możecie użyć dowolnych grzybów jakie akurat Wam się nawinęły pod rękę.

Jeśli nie dbacie o linię, to możecie dodatkowo zabielić zupę śmietaną. Jeśli uważacie na to, co jecie, to możecie dać kleks śmietany na środku talerza, lub w ogóle zrezygnować z tego dodatku.

Do zup grzybowych, tata zwykle dodawał łazanki. Często mama robiła łazanki z pozostałości po cieście pierogowym. Takie duże płachty ciasta suszyły się u nas na gazetach, a potem cięło się je w kwadraciki. To patent jaki mojej mamie sprzedała kiedyś ciocia 😉 Tak więc w mojej zupie jest makaron kolanka, jednak klasykiem są łazanki. Ale co tam…

A obok zupy pozuje kolorowa marchewka z naszego lokalnego Targu Pietruszkowego 😉

Zupa ze świeżych grzybów, zupa grzybowa

Category: Zupy

Zupa ze świeżych grzybów, zupa grzybowa

Składniki

  • 300 g dowolnych świeżych grzybów
  • 1 średnia cebula
  • 1,5 l wywaru (mięsny lub jarzynowy)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 ziemniaki
  • 2 garstki łazanek lub innego makaronu
  • 2 ziela angielskie, 2 listki laurowe
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
  • natka
  • ewentualnie śmietana do podania

Sposób przygotowania

  • Grzyby myjemy i kroimy.
  • Cebulę szklimy na patelni na maśle.
  • Dorzucamy grzyby i razem dusimy ok 10 min.
  • Podlewamy grzyby bulionem, zagotowujemy i wrzucamy włoszczyznę pokrojoną lub startą.
  • Dodajemy przyprawy.
  • Po 15 minutach, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę.
  • Jak ziemniaki będą prawie miękkie, dodajemy makaron.
  • Gotujemy do miękkości makaronu.
  • Ewentualnie zabielamy śmietaną.
  • Podajemy z natką pietruszki.
https://mieszamwgarnku.pl/zupy/zupa-ze-swiezych-grzybow-2/

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

  1. ze świeżych też nigdy nie robiłam. Jak już miałam okazję je mieć, to wolałam udusić i zjeśćjako dodatek do ryżu itd 🙂 albo w śmietanie ze świeżym chlebkiem…mniam

  2. Ostatnio zupkę grzybową gotowałam w zeszłym tygodniu i wywar mięsny zastąpiłam koncentratem grzybowym krakusa, ten pozbawiony jest koncentratów, chemii itp. Za to zupka wyszła pyszniutka, na wigilie będzie z łazankami.

    1. Nie widziałam takiego koncentratu, jak zobaczę to może się skuszę i wypróbuję, chociaż chyba smak grzybów jednak wolę naturalny niż z koncentratów czy innych dodatków 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *