Do chleba

Dżem dyniowy z nutą pomarańczy i wanilii

7 października 2019

Jeśli macie w domu nadmiar dyni i nie bardzo macie na nią pomysł, warto zrobić dżem dyniowy. Prosty w wykonaniu, a do tego bardzo aromatyczny i smaczny.

U nas w domu dżem dyniowy dajemy na kanapki, jako nadzienie do naleśników ale też np. babeczek. Nada się również jako dodatek do wszelkiego rodzaju ciast.

Cały przepis opiera się na puree z dyni. Jeśli nie wiecie w jaki sposób je zrobić, zajrzyjcie do przepisu na puree z dyni.

Reszta do dodatek soku z pomarańczy, korzennych przypraw i wanilii. Całość redukujemy do pożądanej konsystencji. Tyle i aż tyle, żeby otrzymać pyszne smarowidło z dyni.

Nasz dżem z dyni, w konsystencji bardziej może niż dżem przypomina masełko, ale z masłem nie ma nic wspólnego. Smak jest zdecydowanie głębszy i cięższy niż tradycyjnych dżemów.

Czas gotowania dżemu zależy od wilgotności puree z dyni,

Gotowy dżem dyniowy przechowujemy w lodówce, ale możemy również zapasteryzować i zostawić sobie na zimę.

Dżem dyniowy z pomarańczą i wanilią

Słowo kluczowe: dynia, przetwory

Składniki

  • 500 g puree z dyni
  • 2 szt. pomarańczy
  • 1/2 szt. laski wanilii
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Wykonanie

  • Do rondelka wkładamy puree, dodajemy cukier i przyprawy.
  • Z laski wanilii wydłubujemy ziarna i dodajemy do dyni, z pomarańczy wyciskamy sok i dorzucamy do dyni.
  • całość stawiamy na niewielkim ogniu i dusimy aż wyparuje cała woda.
  • Jeśli lubimy idealnie gładką konsystencję, całość blendujemy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating