Jeśli macie w domu nadmiar dyni i nie bardzo macie na nią pomysł, warto zrobić dżem dyniowy. Prosty w wykonaniu, a do tego bardzo aromatyczny i smaczny.
U nas w domu dżem dyniowy dajemy na kanapki, jako nadzienie do naleśników ale też np. babeczek. Nada się również jako dodatek do wszelkiego rodzaju ciast.
Cały przepis opiera się na puree z dyni. Jeśli nie wiecie w jaki sposób je zrobić, zajrzyjcie do przepisu na puree z dyni.
Reszta do dodatek soku z pomarańczy, korzennych przypraw i wanilii. Całość redukujemy do pożądanej konsystencji. Tyle i aż tyle, żeby otrzymać pyszne smarowidło z dyni.
Nasz dżem z dyni, w konsystencji bardziej może niż dżem przypomina masełko, ale z masłem nie ma nic wspólnego. Smak jest zdecydowanie głębszy i cięższy niż tradycyjnych dżemów.
Czas gotowania dżemu zależy od wilgotności puree z dyni,
Gotowy dżem dyniowy przechowujemy w lodówce, ale możemy również zapasteryzować i zostawić sobie na zimę.
Dżem dyniowy z pomarańczą i wanilią
Składniki
- 500 g puree z dyni
- 2 szt. pomarańczy
- 1/2 szt. laski wanilii
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Wykonanie
- Do rondelka wkładamy puree, dodajemy cukier i przyprawy.
- Z laski wanilii wydłubujemy ziarna i dodajemy do dyni, z pomarańczy wyciskamy sok i dorzucamy do dyni.
- całość stawiamy na niewielkim ogniu i dusimy aż wyparuje cała woda.
- Jeśli lubimy idealnie gładką konsystencję, całość blendujemy.