racuchy drożdżowe
Ciasta drożdzowe | Ciastka | Karnawał

Puszyste racuchy drożdżowe – najlepszy przepis

13 lutego 2020

Tłusty Czwartek już niebawem, dlatego zapraszam na przepyszne drożdżowe racuchy. Warto je robić nie tylko od święta. Są puszyste, aromatyczne i co ważne dla wielu proste.

Na blogu gościł już przepis na racuchy, ale był to przepis mojej mamy “Klasyczne racuchy“. Powiem szczerze, że robione przez mamę, wiadomo…najlepsze, smak połączony również z sentymentem, więc nie do podrobienia. Ale ten przepis mam od teściów. I z małą modyfikacją w postaci ilości mąki, liczby jajek i dodaniu masła do ciasta, bije przepis na racuchy mojej mamy na głowę.

Nie wiem jak wy, ale ja mam pewien problem ze smażeniem ciasta drożdżowego – niezależnie czy na pączki czy na rauchy. Zawsze boję się, że w środku będą surowe. Niby ogień nie jest za mocny, ale… ta nutka niepewności zawsze wisi w powietrzu. Czy będzie klucha w środku, czy pyszne wnętrze. No i jak tu częstować gości 😉

Ten przepis na racuchy, podobnie jak drugi odkryty przeze mnie w tym roku ale na pączki, jest genialny. Każdy jeden racuch wychodzi dosmażony w środku. A do tego nie jest tłusty w smaku, lekki i puszysty.

Jak dla mnie, po prostu idealny. Oczywiście, jeśli lubicie, możecie wetrzeć czy też wkroić do środka jabłko, zetrzeć skórkę cytrynową, dodać kilka kropel ulubionego aromatu czy też dodać skórkę pomarańczową. Każdemu według gustu.

Jeśli popatrzycie na przepisy w internecie, albo popytacie znajomych, to okazuje się, że racuchy są robione na proszku do pieczenia czy nawet sodzie. Dla mnie to są wtedy zwykłe placki, a racuchy powinny być jednak robione na cieście drożdżowym. Mają zupełnie inny smak. Smak racuchów 😉

racuchy drożdżowe

Proszek do pieczenia czy soda, to zwykła profanacja, a może zwykła próba podróby zacnych racuchów 😉 I akruat w wypadku ciasta na racuchy czy pączki, takie moje małe zboczenie, zawsze używam świeżych drożdży.

Puszyste drożdżowe racuchy

Pyszne, łatwe do zrobienia racuchy

Składniki

  • 2 szkl. mąki (dałam ciut więcej)
  • 1 jajko (dałam dodatkowo jedno żółtko)
  • 1 łyżka cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szczypta soli
  • 50 g rozpuszczonego i ostudzonego masła

Wykonanie

  • Mleko podgrzewamy, powinno być ciepłe. wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 1 łyżkę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 min w ciepłe miejsce.
  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, sól i drożdże, Wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy ostudzone masło.
  • Wyrobione ciasto ma dość lużną konsystencję. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośni ecia na ok 1,5h.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką porcje ciasta. Smażymy z obu stron. Usmażony racuch wyjmujemy i odkładamy na papierowy ręczniczek.
  • Podajemy z cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating