Dzisiaj zapraszam na wytrawne ciastka bez cukru, zrobione z bardzo prostego a zarazem popularnego przepisu na ciastka twarogowe. Kto raz je zrobi, zapamięta przepis, bo jest niesamowicie prosty. Ser, mąka, masło w równych proporcjach i nasza fantazja 😉
Zaletą ciasta twarogowego jest nie tylko smak, bo są naprawdę pyszne, ale to, że w zależności od dodatków, możemy zrobić wersję ciastek na słodko i na wytrawnie.
Na blogu była już wersja ciastek z jabłkiem. Dzięki dodatkowi jabłek, ciastka są słodkie same w sobie, jeśli jeszcze oprószymy je cukrem pudrem, to będą naprawdę przepyszne.
Tym razem szukałam pomysłu nadal na proste ciastka, ale bez dodatku cukru. Padło zatem na przepis na ciastka z ciasta twarogowego, ale jako dodatek posłużyło siemię lniane, słonecznik i sezam.
Nasionka możemy posypywać na posmarowane jajkiem ciastka. Ale ponieważ ja ciastka robiłam z dwuletnią córą, wkrótce pół kuchni była zawalona nasionkami i samo ciasto też. Nasiona weszły w ciasto i kolejne ciastka wycinałam już po prostu z ciasta zagniecionego z nasionkami, bez konieczności posypywania wierzchu ciastek.
Świetnie jako dodatek do ciastek bez cukru sprawdzi się kminek. Jeśli lubicie, to warto na pewno zrobić część ciastek z tym dodatkiem.
Ja następnym razem zrobię paluchy z tego ciasta, właśnie z kminkiem. A może jeszcze jakieś niecne kombinacje przyjdą mi do głowy?
Polecam to ciasto do różnego typu eksperymentów na słodko i słono. Niezwykle proste do zrobienia ciasto z równej ilości sera, mąki i masła. Łatwe do zagniecenia, super się z nim potem pracuje – wałkując i wykrawając ciastka. Idealne do wycinania ciastków z dzieckiem. Zabawa jest naprawdę przednia.
Do zrobienia ciasta możecie użyć zarówno sera białego z wiaderka – wtedy koniecznie go odsączamy, sera z kostki. Ja jak zwykle użyłam sera z Wielunia, który jak dla mnie ma idealna konsystencję do wszystkiego.
Ciastka bez cukru
Składniki
- 250 g masła
- 250 g mąki
- 250 g sera białego
- 1 jajko
- ulubione nasiona do posypania
Wykonanie
- Z mąki, sera i masła zagniatamy elastyczne ciasto.
- Ciasto odstawiamy do lodówki na 30 min.
- Ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrawamy dowolne kształty.
- Ciastka układamy na blasze wyłożnej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy ulubionymi nasionkami
- Pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor.