Ciastka

Ciastka bez cukru – ciastka twarogowe z ziarenkami

6 lutego 2020

Dzisiaj zapraszam na wytrawne ciastka bez cukru, zrobione z bardzo prostego a zarazem popularnego przepisu na ciastka twarogowe. Kto raz je zrobi, zapamięta przepis, bo jest niesamowicie prosty. Ser, mąka, masło w równych proporcjach i nasza fantazja 😉

Zaletą ciasta twarogowego jest nie tylko smak, bo są naprawdę pyszne, ale to, że w zależności od dodatków, możemy zrobić wersję ciastek na słodko i na wytrawnie.

Na blogu była już wersja ciastek z jabłkiem. Dzięki dodatkowi jabłek, ciastka są słodkie same w sobie, jeśli jeszcze oprószymy je cukrem pudrem, to będą naprawdę przepyszne.

Tym razem szukałam pomysłu nadal na proste ciastka, ale bez dodatku cukru. Padło zatem na przepis na ciastka z ciasta twarogowego, ale jako dodatek posłużyło siemię lniane, słonecznik i sezam.

Ciastka twarogowe bez cukru

Nasionka możemy posypywać na posmarowane jajkiem ciastka. Ale ponieważ ja ciastka robiłam z dwuletnią córą, wkrótce pół kuchni była zawalona nasionkami i samo ciasto też. Nasiona weszły w ciasto i kolejne ciastka wycinałam już po prostu z ciasta zagniecionego z nasionkami, bez konieczności posypywania wierzchu ciastek.

Świetnie jako dodatek do ciastek bez cukru sprawdzi się kminek. Jeśli lubicie, to warto na pewno zrobić część ciastek z tym dodatkiem.

Ja następnym razem zrobię paluchy z tego ciasta, właśnie z kminkiem. A może jeszcze jakieś niecne kombinacje przyjdą mi do głowy?

Ciastka z nasionkami

Polecam to ciasto do różnego typu eksperymentów na słodko i słono. Niezwykle proste do zrobienia ciasto z równej ilości sera, mąki i masła. Łatwe do zagniecenia, super się z nim potem pracuje – wałkując i wykrawając ciastka. Idealne do wycinania ciastków z dzieckiem. Zabawa jest naprawdę przednia.

Do zrobienia ciasta możecie użyć zarówno sera białego z wiaderka – wtedy koniecznie go odsączamy, sera z kostki. Ja jak zwykle użyłam sera z Wielunia, który jak dla mnie ma idealna konsystencję do wszystkiego.

Ciastka bez cukru

Pyszne, półfrancuskie ciastka wytrawne z dodatkiem nasion

Składniki

  • 250 g masła
  • 250 g mąki
  • 250 g sera białego
  • 1 jajko
  • ulubione nasiona do posypania

Wykonanie

  • Z mąki, sera i masła zagniatamy elastyczne ciasto.
  • Ciasto odstawiamy do lodówki na 30 min.
  • Ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrawamy dowolne kształty.
  • Ciastka układamy na blasze wyłożnej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy ulubionymi nasionkami
  • Pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *