Ciasta drożdzowe | Inne

Racuchy klasyczne – raczuchy

27 października 2015

racuchy

Racuchy robi się u nas w domu zwyczajowo w Wigilię i w okolicy Nowego Roku. Z tego też względu kojarzą mi się bardzo dobrze 😉 Mój tata nazywa je raczuchami i pewnie pod taką nazwą w nie jednym domu również funkcjonują.

Lubią je dzieci i dorośli, bo kto by nie lubił smażonego ciasta drożdżowego z dodatkiem skórki pomarańczowej?

racuchy drożdżowe

Myślę, że jeśli nie dbacie za bardzo o linię, to racuszki z tego przepisu zagoszczą w Waszych kuchniach częściej. W sezonie można dodawać do nich owoce (jabłka, jagody, maliny) i będą idealną kolacją czy przekąską.

racuszki

Racuchy klasyczne – raczuchy

Racuchy klasyczne – raczuchy

Składniki

    Rozczyn
  • 2 dkg drożdży
  • 1 szkl ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1/2 łyżeczki cukru
    Ciasto
  • 2 szkl. mąki
  • 2 jajka
  • 1/3 szkl. cukru
  • szczypta soli
  • skórka pomarańczowa
  • 5 dkg masła
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania

    Rozczyn
  • Do naczynia wlewamy mleko.
  • Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i mąkę.
  • Nie mieszamy.
  • Zostawiamy na ok 15-20 min aż drożdże zaczną pracować.
    Ciasto
  • Rozpuszczamy masło, zostawiamy do ostygnięcia.
  • Do miski wrzucamy wszystkie składniki poza masłem i skórką - powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Dodajemy rozczyn i wyrabiamy ok 5-10 min.
  • Dodajemy skórkę pomarańczową i tłuszcz i wyrabiamy kolejne 5 min.
  • Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1h.
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Wykładamy łyżką placuszki i smażymy do zrumienienia.
  • Wykładamy na ręcznik papierowy.
  • Podajemy posypane cukrem pudrem.
https://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-drozdzowe/racuchy-klasyczne-raczuchy/

racuchy

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *