cannoli włoskie rurki z kremem
Ciasta z kremem | Ciastka | Karnawał

Cannoli – włoskie rurki z kremem z ricotty

18 lutego 2020

Cannoli to w dużym uproszczeniu rurki, nadziane kremem. To deser wywodzący się z Sycylii, który w swoim składzie ma słynne sycylijskie wino Marsala. Pierwszy raz cannoli widziałam kilka lat temu podczas wycieczki do Włoch. Byly smaczne i tyle. Zapomniałam o nich. Kolejne spotkanie miało miejsce jakiś rok temu, jak trafiłam w Krakowie do sklepu z produktami z Sycylii. I to była miłość od pierwszego kęsa 😉

Cannoli to kruche ciasto, smażone w głębokim tłuszczu. W środku z nadzieniem z ricotty. W cieście wyczuwalna jest delikatna cynamonowa nutka i samo ciastko nie jest bardzo słodkie. Często ozdabiane jest siekanymi pistacjami czy też kawałkami czekolady.

Foremki do cannoli i jak smażyć

Cannoli smażymy na metalowych, prostych rurkach. Jeśli takich nie macie, to można kilkukrotnie zwinąć folię aluminiową w kształt walca.

Niektórzy maniacy cannoli, robią swoje własne formy na te ciastka, tnąć kij od szczotki, następnie go szlifując i poddając dalszej obróbce. Za dużo zabawy z tym jak dla mnie, dlatego zdecydowałam się na zakup foremek, na allegro to wydatek kilku złotych.

Ale jeśli nie jesteście pewni, czy wam się spodoba zabawa z cannoli, użyjcie folii aluminiowej a potem ewentualnie zakupcie gotowe foremki.

Jeśli używacie gotowych rurek, to warto uważać, żeby zostawić trochę luzu z jednej strony rurki, tzn żeby po nałożeniu ciasta na rurkę, ciasto nie zachodziło na końcówkę foremki. Podczas smażenia ciasto zwiększa objętość i jeśli zajdzie nam na wylot rurki, ciężko będzie nam cannoli zdjąć.

Rurki smażymy w głębokim tłuszczu, u mnie olej rzepakowy. Trzeba pilnować temperatury. W pewnym momencie tak mi się olej rozgrzał, że nie nadążałam ze smażeniem, obracaniem i nawijaniem nowych porcji ciasta na ostygnięte foremki. Rozwiązaniem jest dość duża ilość foremek na ciastka albo co jakiś czas wyłączanie lub zmniejszanie płomienia pod garnkiem z olejem.

Ciasto w cannoli zawiera wino, w oryginale marsale. My sporadycznie pijamy alkohol, o marsali nie wspominając, dlatego szukałam przepisu, który nie będzie zawierał alkoholu. W moim przepisie, alkohol zastąpiony jest octem winnym.

Podobnie, jeśli nie macie ricotty, świetnie sprawdzi się nadzienie z mascarpone lub mascarpone i bitej śmietany. Ilość cukru w kremie jest bardzo umowna. My nie lubimy za słodkich ciast, więc krem nie wychodzi słodki. Jeśli preferujecie słodsze smaki, dodajcie więcej cukru.

Ciasto w cannoli jest kruche, nie za słodkie i jak dla mnie ta nutka cynamonu w nim, daje niesamowite wrażenie smakowe. Zdecydowanie ciekawszy smak niż nasze pospolite rurki z kremem 😉

Przepis z małymi modyfikacjami pochodzi stąd.

Jeśli nie planuejmy od razu zjeść wszystkich ciastek na raz, to warto nadziewać je partiami, przed podaniem, a same gotowe rurki przechowywać w torbie papierowej.

Cannoli rurki z kremem

Pyszne sycylijskie rurki z kremem na bazie ricotty.

Składniki

Ciasto

  • 3 szkl. mąki
  • 1/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 50 g masła
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2 białka
  • trochę białka do sklejania krążków ciasta

Krem

  • 500 g ricotty
  • 1 szkl. kremówki
  • 1/2-3/4 szkl. cukru pudru
  • kilka kropli esencji waniliowej
  • kilka pistacji do posiekania i podania

Wykonanie

Ciasto

  • Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cynamon, sól.
  • Masło siekamy, dodajemy rozkłócone jajka i lekko ubite białka (nie mają być ubite a spienione), wodę i ocet.
  • Wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli jest potrzeba, dosypujemy mąki.
  • Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. 30 min.
  • Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kubkiem lub szklanką okręgi.
  • Na rurkę nawijamy kawałek ciasta, brzegi sklejamy białkiem i dociskamy.
  • Smażymy na gorącym tłuszczu, złączeniem do dołu. Odsączamy na papierowym ręczniczku.
  • Ostudzone ciastka nadziewamy kremem, posypujemy cukrem pudrem jeśli lubimy i posypujemy końcówki posiekanymi pistacjami.

Krem

  • Ubijamy śmietanę z cukrem.
  • W osobnym naczyniu miksujemy ricottę. Dodajemy esencję waniliową.
  • Mieszamy śmietanę z serem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating