Naszło mnie ostatnio na pierogi i to w ilości przerażającej 😉 Pierogi z mięsem, pierogi z owocami, pierogi na słodko i wytrawne. Pierogi z dynią. Pierogi gotowane, pieczone i smażone. Ufff. Popierożyłam 😉 Miały być nawet już świąteczne paszteciki, ale oddałam się rozdawnictwu i bieżącej konsumpcji, z zapasów na Święta zatem nici.
Dzisiaj zapraszam na pierogi pieczone, u nas w wersji z dżemem, ale sprawdzą się tutaj również świeże owoce. Pierogi możecie upiec lub usmażyć. W wersji smażonej, są bardziej chrupiące, ale ja nie chciałam wzbogacać ich kaloryczności dodatkową porcją tłuszczu 😉
Pierożki świetnie smakują same lub posypane cukrem pudrem, jednak ponieważ moi goście lubią lukier, lukrem zatem potraktowałam pierożki. Idealne do kawy. W dodatku jeśli tak jak w moim wypadku, zastosujecie kwaskowy dżem jako nadzienie, to słodki lukier świetnie współgra z kwaskowym wnętrzem.
Ja lubię nałożyć sporo nadzienia, ale jeśli planujecie smażyć pierożki, dajcie go trochę mniej, bo może wypływać do tłuszczu i znacznie utrudniać smażenie.
Lukier możecie zrobić na soku z cytryny, pomarańczy, białku lub śmietanie. Wszystko zależy na co macie ochotę i jaki efekt chcecie uzyskać.
Składniki
- 150 g masła
- 300 g mąki
- 1 jajko + żółtko do smarowania
- 2 łyżki domowego cukru pudru
- 3 łyżki lodowatej wody
- szczypta soli
- Dżem do nadziewania
Lukier
- 1 łyżka soku z cytryny
- cukier puder
Instrukcje
- Mąkę przesiać na stolnicę.
- Do mąki dodać cukier waniliowy i jajko.
- Dodać posiekany tłuszcz, wodę i sól.
- Szybko zagnieść ciasto.
- Ciasto owinąć w folię i schować na min 30 min do lodówki.
- Ciasto rozwałkować, kubkiem wycinać okręgi, kłaść na nie dżem i zlepiać brzegi.
- Pierogi ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posmarować rozmąconym żółtkiem.
- Piec w 180 stopniach ok 20 min, aż pierożki się zarumienią.
Lukier
- Do soku z cytryny dodać tyle cukru pudru, aby otrzymać gęsty lukier.
- polukrować pierożki.