Ciasta z owocami | Ciastka

Pieczone pierożki z dżemem lub owocami

26 września 2018
Jump to recipe

Naszło mnie ostatnio na pierogi i to w ilości przerażającej 😉 Pierogi z mięsem, pierogi z owocami, pierogi na słodko i wytrawne. Pierogi z dynią. Pierogi gotowane, pieczone i smażone. Ufff. Popierożyłam 😉 Miały być nawet już świąteczne paszteciki, ale oddałam się rozdawnictwu i bieżącej konsumpcji, z zapasów na Święta zatem nici.

Dzisiaj zapraszam na pierogi pieczone, u nas w wersji z dżemem, ale sprawdzą się tutaj również świeże owoce. Pierogi możecie upiec lub usmażyć. W wersji smażonej, są bardziej chrupiące, ale ja nie chciałam wzbogacać ich kaloryczności dodatkową porcją tłuszczu 😉

Pierożki świetnie smakują same lub posypane cukrem pudrem, jednak ponieważ moi goście lubią lukier, lukrem zatem potraktowałam pierożki. Idealne do kawy. W dodatku jeśli tak jak w moim wypadku, zastosujecie kwaskowy dżem jako nadzienie, to słodki lukier świetnie współgra z kwaskowym wnętrzem.

Ja lubię nałożyć sporo nadzienia, ale jeśli planujecie smażyć pierożki, dajcie go trochę mniej, bo może wypływać do tłuszczu i znacznie utrudniać smażenie.

Lukier możecie zrobić na soku z cytryny, pomarańczy, białku lub śmietanie. Wszystko zależy na co macie ochotę i jaki efekt chcecie uzyskać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *