Ciasta drożdzowe | Ciastka | Inne

Szwedzkie bułeczki cynamonowe – Kanelbullar

20 września 2018

W zasadzie jesienna aura dopadła mnie na całego. I przeziębienie jakie złapałam od Zośki i pogoda za oknem jakoś mnie tak już jesiennie nastrajają. Co śmieszne, za tydzień czeka mnie urlop 😉 Zobaczymy jak to będzie. W każdym razie jak jesień czy zima to u nas w domu dużo korzennych aromatów i pierników. I tak będzie i dzisiaj. Nie piernik ale bułeczki cynamonowe, prosto ze Szwecji. To cóż, że ze Szwecji 😉

Pyszne, delikatne, efektowne. Nie wysychają. Przepis na tyle uniwersalny, że cynamon w środku możecie zastąpić makiem, orzechami czy ulubionym kremem czekoladowym lub orzechowym 😉 Bułeczki można jeść same, posypać przed pieczeniem grubym cukrem lub polukrować. Każdemu według potrzeb.

U mnie oczywiście z kawą.

Jakieś 2 lub 3 lata temu, piekłam te bułeczki po raz pierwszy. Były przepyszne, wcinaliśmy je jeszcze ciepłe i tak smakowały najlepiej. Niestety, byłam głupia i nie zapisałam tego przepisu a nie dałam rady w odmętach internetu odnaleźć go. Pozostaje mi zatem wypróbowywanie kolejnych przepisów. Ten przepis, nie był tamtym sprzed 3 lat, ale bułeczki i tak były pyszne. A przepis zaczerpnięty ze strony poezja-smaku.pl

Szwedzkie bułeczki cynamonowe – Kanelbullar

Category: Ciasta drożdzowe, Ciastka, Inne

Szwedzkie bułeczki cynamonowe – Kanelbullar

Składniki

  • 500 g mąki
  • 1/2 skl. drobnego cukru
  • 100 g masła
  • 250 ml mleka
  • 35 g drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu (dałam kopiastą)
  • szczypta soli
    Nadzienie
  • 100 g miękkiego masła
  • 1/2 szkl. drobnego cukru (dałam brązowy)
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 żółtko do smarowania

Sposób przygotowania

  • Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i mąki.
  • Wszystko dokładnie rozcieramy i odstawiamy na ok. 10 min.
  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i i cukier, wszystko mieszamy.
  • W garnuszku rozpuszczamy masło, po rozpuszczeniu dolewamy do niego mleko.
  • Do mąki dodajemy drożdże i jajko, lekko mieszamy.
  • Dodajemy masło z mlekiem i zarabiamy ciasto.
  • Ciasto ma być elastyczne. Jeśli jest zbyt lepkie, delikatnie podsypujemy je mąką.
  • Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 45 min- 1h.
  • W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
  • Wszystkie składniki mieszamy w miseczce na jednolitą masę.
  • Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na wysypaną mąką stolnicę.
  • Uderzamy pięścią aby odgazować i rozwałkowujemy na duży prostokąt.
  • Prostokąt smarujemy równo masą.
  • Składamy całość na pół i ponownie wałkujemy.
  • Nie wałkujemy zbyt mocno, bo nadzienie ze środka przesunie się nam ku bokom (zacznie wypływać z ciasta)
  • Ciasto kroimy w poprzek na ok 2-3 cm paski.
  • Każdy pasek zawijamy kilkakrotnie wzdłuż własnej osi a następnie robimy coś na kształt pętelki - jakbyśmy chciały zawiązać ciasto na supeł.
  • Taki supełek odkładamy na papier do pieczenia do wyrośnięcia na ok 20 min.
  • Wszystkie bułeczki smarujemy jajkiem, możemy posypać grubym cukrem.
  • Pieczemy na złoty kolor.
https://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-drozdzowe/szwedzkie-buleczki-cynamonowe-kanelbullar/

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *