Dania bezmięsne

Dutch baby – zapiekany omlet, naleśnik

3 lutego 2020

Dzisiaj propozycja na weekendowe śniadanie. Pyszny omlet a może też naleśnik dutch baby. Czym on się różni od zwykłego omleta? Sposobem przyrządzenia. Mieszaninę jajek, mąki i mleka zamiast smażyć, zapiekamy.

Swoją drogą, to niesamowite, jak zmiana proporcji składników i sposobu przyrządzenia jest w stanie zmienić smak dania czy też konsystencję. Konsystencją przypomina budyń, jeśli więc lubicie budyń, warto chociaż raz zrobić ten omlet.

Jak zrobić omlet, naleśnik dutch baby?

Przyda nam się dobra patelnia. Niekoniecznie żeliwna, ale taka, którą bez problemu możemy zapiekać. U mnie patelnia z Ikea. Wysłużona już w piekarniku i nie tylko wielokrotnie 😉

Ważne, aby patelnia na którą przelewamy masę jajeczną, była gorąca. Możemy to osiągnać rozgrzewając patelnię w piekarniku lub na palniku. No i nie możemy zapomnieć o dodatku masła na patelni.

Po wyjęciu z piekarnika omlet ma bardzo fajny kształt. Boki wyraźnie wystają ponad brzegi patelni, ale wraz z upływem czasu, omlet opada.

naleśnik pieczony dutch baby

Możemy omlet serwować z różnymi dodatkami jak świeże czy duszone owoce, dżemy, płatki migdałowe czy po prostu z cukrem pudrem. Jak dla mnie podprażone płatki migdałów pasują tu idealnie. Świetnie chrupią i komponują się z budyniowym środkiem. Wersja klasyczna, serwowana jest polana rozpuszczonym masłem, skropiona sokiem z cytryny i posypana cukrem pudrem. Są różne wariacje tego dania. Spotkamy się z wersją wytrawną ale również z wersją owocową, gdzie owoce zataopione sa w cieście.

Wersja podstawowa ciasta na ten omlet to jajka, mąka i mleko oraz masło do smażenia i serwowania.

Ja robiłam dutch baby chyba z jednego z popularniejszych w sieci przepisów stąd.

Swoją drogą, to dutch baby nazywany jest również niemieckim naleśnikiem, ale zaliczany jest jako klasyk kuchni amerykańskiej.

Polecam dla miłośników omletów i naleśników. Małe Rączki i pan mąż wszamali swoje omlety błyskawicznie, a matce pozostalo wylizywać widelce ;(

Omlet naleśnik dutch baby

Sycący omleto-naleśnik, zapiekany w piekarniku. Pyszny pomysł na śniadanie.

Składniki

  • 160 ml mleka
  • 3 jajka
  • 80 g mąki
  • 1 szczypta soli
  • kilka kropli esencji waniliowej
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki masła ghee lub klarowanego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 garść płatków migdałowych do posypania (opcjonalnie)
  • cukier puder do posypania
  • ulubione owoce (opcjonalnie)

Wykonanie

  • Mieszamy razem jajka, mleko, mąkę, esencję waniliową i sól na gładką masę. Możemy użyć miksera/blendera lub rózgi.
  • Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła klarowanego albo na palniku, albo na chwilę wstawiamy patelnię do piekarnika.
  • Wylewamy jajeczną masę na patelnię.
  • Zapiekamy koło 15-20 min w 180 stopniach, aż wierzch się zezłoci.
  • Podajemy naleśnik polany rozpuszczoną łyżeczką masła, skropiony sokiem z cytryny i posypany podrpażonymi płatkami migdała lub owocami oraz posypany cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *