Jakie drożdżówki lubicie najbardziej? Ja w sumie zawsze mam dylemat. Brać drożdżówkę z budyniem czy drożdżówkę z serem. Każdy wariant ma swoje plusy. Dzisiaj drożdżówki z przepisu na jagodzianki. Drożdżówki są przepyszne, mięciutkie, pachnące. Możecie posypać je kruszonką lub polukrować. Dla każdego coś dobrego:)
Doskonale smakują z samym serem/budyniem ale również z owockami sezonowymi.
Budyń polecam robić samemu, ale dzisiaj, przyznaję się bez bicia, nie było na to czasu i popełniłam budyń torebkowy. Raz na jakiś czas to nie grzech 😉 Jedyna różnica taka, że używam o 100 ml mleka mniej do wyrobienia budyniu, niż zalecane w przepisie na opakowaniu.
Bułeczki są pyszne również drugiego dnia. Trzeciego niestety u nas nigdy nie doczekały. W każdym razie ciasto jest tak rewelacyjne, że naprawdę ciężko poprzestać na jednej bułeczce.
Ja tym razem skusiłam się na dodatek hitu sezonu czyli rabarbaru i truskawek. W ogóle uwielbiam to połączenie rabarbaru z truskawkami i testuję je w tym roku na różnych frontach, również bardziej wytrawnych.
Jeśli lubicie drożdżówki możecie dodatkowo potraktować lukrem lub paskami z czekolady, ale jak dla mnie im prościej tym lepiej. I konia z rzędem temu, komu uda się oprzeć jeszcze ciepłym bułeczkom 😉
Poniżej podlinkowane przepisy na ciasto i budyń. Do wykonania drożdżówek zużyłam około 3 gałązek rabarbaru i kilkanaście truskawek.
Przepis na ciasto do drożdżówek
Kruszonka do drożdżówek:
200 g mąki
100 g cukru
100 g masła
Wszystkie składniki rozetrzeć razem w palcach na wiórki, którymi posypać bułeczki przed pieczeniem.