Ciasta drożdzowe | Ciasta z owocami

Jagodzianki – bułeczki drożdżowe z jagodami

1 lipca 2016

jagodzianki22

Jagodzianki to mój ukochany typu bułek drożdżowych. Pyszne, delikatne ciasto, kryjące w sobie pyszny wkład z jagód. To zdecydowanie jedna z najbardziej ulubionych letnich propozycji. Jeśli pałaszujemy je dodatkowo z zimnym mlekiem… czego chcieć więcej.

W sumie te bułeczki wychodzą lepsze niż ze sklepu. Nadzienie to prawdziwe owoce, a nie ich namiastka w postaci dżemu czy jakiś innych udziwnień.

Oczywiście, drożdżówki możecie polukrować, jeśli takie właśnie lubicie, ale ja preferuje jednak wersję z kruszonką. Bułeczki są pyszne nawet drugiego dnia, o ile przetrwają w Waszych kuchniach tak długo.

jagodzianki4

My jemy je jeszcze nawet ciepłe (co za grzech ;).

Jagodzianki kojarzą mi się nieodłącznie z wakacjami. Często jagody zbieraliśmy w lesie, w drodze do babci zamieszkałej w Ostrowcu. Niestety, z tego co pamiętam, babcia nie piekła jagodzianek, za to kupowaliśmy na miejscu całkiem smaczne bułeczki z jagodami. Z czym jeszcze kojarzą się jagodzianki? Z granatowymi zębami i brudnymi rękami. Pokażcie mi kogoś, kto po zjedzeniu jagodzianek ma piękne, białe zęby. A dzieci  mają to do siebie, że lubią się pobrudzić nawet tym, co nie brudzi, o jagodach nie wspomnę.

jagodzianki5

Pewnie najlepsze są jagodzianki pieczone z własnoręcznie zbieranych jagód, jednak ja moje jagody kupuję na lokalnym bazarku.

W ogóle z jagodami w Krakowie, to ciekawa historia, bo chyba to jedyny rejon w Polsce, gdzie zwą się one borówkami. I tak, idąc na lody, nie kupicie lodów jagodowych a borówkowe. Za to w cukierniach, nie spotkałam się z bułeczkami o nazwie borówianki a są bułki z jagodami lub jagodzianki.

Tak czy siak, zapraszam na jagodzianki zwane bułkami z jagodami.

jagodzianki2

[amd-zlrecipe-recipe:298]

Only registered users can comment.

    1. Raczej nie, ale nie próbowałam miodu w cieście drożdżowym. Daj znać, jaki efekt osiągniesz.
      Może lepiej sięgnąć po stevię lub erytrol?

      1. Przykro mi ale przepis nie do konca dokladny, bo „zagubily sie” jajka w postaci puszystej masy:)
        Zawsze robilam na odwrot maka zmieszana z cukrem+ rozczyn+ jajka(puszysta masa) na koncu maslo i wychodzilo ciasto ok. pozdrawiam

        1. Dzięki za uwagę, że nie do końca zrozumiałe jest, co jest w misce 😉 Ja robię zawsze tak, bo ciasto wyrabia za mnie robot i nie chce mi się brudzić kilku misek. Za to ciasto wychodzi super 😉

    1. Zależy od wielkości i ilości wkładanego nadzienia. Myśle, że srednio można przyjąć 10-12 sztuk.

  1. Pierwszy raz się zabrałam za robienie bułeczek z jagodami.Wybralam Pani przepis bo mi się najbardziej zdjecia spodobały. Jestem zachwycona!!!Są przepyszne,ciasto wyszło genialne,i takie mięciutkie,rozpływają się w ustach. Bardzo dziękuję za przepis !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *