Znacie kogoś kto nie lubi budyniu? Ja znam.. No dobra, żartuję, chociaż jako dziecko preferowałam kisiel.
Dlaczego warto wybrać domowy budyń zamiast sklepowego? Oczywiście, wiecie dokładnie co jest w Waszym budyniu, a jego przygotowanie nie zajmie Wam dużo więcej czasu niż tego kupnego. Dodatkowo, domowy budyń jest świetną bazą do przygotowania budyniów smakowych – owocowych, czekoladowego itp.
Budyń idealnie smakuje zarówno ze świeżymi owocami czy owocową frużeliną.
Składniki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 0,5 l mleka
- łyżka cukru
- łyżka masła
- 1 żółtko
- ekstrakt z wanilii/wanilia
Instrukcje
- 0,4 l mleka zagotowujemy z cukrem, masłem i wanilią.
- Mąki, żółtko mieszamy z pozostałą częścią mleka.
- Czekamy aż mleko się zagotuje, i wlewamy mieszankę mleka z mąką.
- Przykręcamy palnik i mieszamy, aby nie powstały grudki.
© 2024 MieszamWGarnku