Dania bezmięsne | Z drożdżami

Focaccia z pomidorkami i szparagami

28 maja 2018

Za co lubię focaccie? Focaccia to włoski chlebek, coś jak podstawa pizzy, bez sera i sosu pomidorowego. Co ciekawe, to każdy region Włoch, ma swoją odmianę focacci. Jako typowe dodatki do focacci stosuje się oliwki, rozmaryn, szałwię, cebulę, pomidory czy gruboziarnistą sól.

Jest prosta do zrobienia i dość uniwersalna. Możemy jeść ją maczając w dobrej jakości oliwie. Oj wchodzi wtedy gładziutko 😉 Możemy z niej zrobić kanapki, są przepyszne. Możemy używać jej jako zagryzki do jakiegoś innego dania np grilla czy sałatki. Focaccie możemy jeść i na ciepło i na zimno, jak kto lubi.

U nas tym razem połowa focacci została pochłonięta z oliwą, a drugiego dnia, odgrzaliśmy ją na grillu. Focaccia z pomidorkami i szparagami to trochę taki mój wymysł na upchanie szparagów. Miałam na nie ochotę, ale nie bardzo na ich jakieś bardzo wymyślne przygotowywanie. Zwykle focaccię robi się z jasnej mąki. Ja do mojej użyłam mąki chlebowej z Lidla 1050, a więc ciasto jest troszkę ciemnawe i cięższe w smaku, co nie znaczy gorsze 😉

Ja dodałam ciut więcej mąki, ale wszystko zależy od chłonności mąki, więc zacznijcie od 375g i jeśli zajdzie potrzeba, dosypcie jej więcej.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *