Jakoś w lato niekoniecznie mam ochotę na kanapki z wędliną a czasem po prostu mam ochotę na miłą odmianę. Wtedy kanapka z twarożkiem z pomidorami jest idealnym rozwiązaniem. Zwykły twarożek może być nieco mdły, w zależności od jakości sera białego, z jakiego zrobimy twarożek. W tej wersji, dzięki dodatkowi czosnku i przypraw, otrzymujemy wyrazisty, konkretny smak i aromat.
Do twarożku idealnie pasują wszelkie warzywne dodatki. My uwielbiamy pałaszować kanapki z twarożkiem i kiełkami, pomidorem lub ogórkami.
Jeszcze mała uwaga odnośnie pomidora. Niektórzy pewnie wolą sparzyć pomidora wcześniej i obrać, ja jednak dodaję posiekany pomidor wraz ze skórką.
Przyznam szczerze, że nawet mój mąż, który wielkim fanem wszelakich past cy twarożków nie jest stwierdził, że ten twarożek jest całkiem dobry, a to chyba najlepsza rekomendacja.
Składniki
- 250g sera białego
- 1 małe opakowanie śmietany 12%
- szczypta soli, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki przyprawy do bruschetty (użyłam Wajos)
- 1 pomidor
- kilka gałązek koperku
Instrukcje
- Ser biały rozgniatamy widelcem.
- Dodajemy wyciśnięty czosnek, sól, pieprz oraz przyprawę do bruschetty.
- Pomidor kroimy w drobniutką kostkę.
- Koperek siekamy.
- Całość mieszamy ze śmietaną.