jagodzianki
Ciasta drożdzowe | Ciasta z owocami

Jagodzianki rosnące w nocy

1 lipca 2020

Wracam po przerwie z przepisem na jagodzianki. Ale nie zwykłe jagodzianki, tylko takie, które rosną w nocy. To dla mnie świetny patent, bo ciasto nastawiam wieczorem, chowam do lodówki a rano piekę pachnące jagodzianki i możemy brać je do znajomych na kawę, na działkę… Ciężko o bardziej świeże wypieki 😉

A takie wszelkie wypieki, które objętości nabierają w nocy, kiedy zwykle śpimy, są przeze mnie bardzo cenione, bo nie muszę czekać, pilnować czasu czy już piec, czy jeszcze nie. Nie wiem kto wpadł na to, że ciasto drożdżowe doskonale rośnie w lodówce, ale zdecydowanie Nobla mu dać!

Nie wiem jak wy, ale ja jagody kojarzę z pierwszym etapem wakacji i lata. Jak jeździliśmy do babci, po drodze czasem stawaliśmy w lesie i tam w słoik (skąd w maluchu był słoik?) zbieraliśmy jagody.

Jagody też kupowałam na bazarku i były to pierwsze wypieki, zaraz po zakończeniu roku szkolnego lub sesji. Ufffff. No i smak, smak domowych bułeczek nadziewanych jagodami jest zupełnie inny, niż tych kupnych, choćby najlepszych.

No i dla mnie to jagody, a dla lokalsów w Krakowie borówki. Jak kupowałam w Wawie jagody to były jagody, a borówki to były borówki amerykańskie. Tutaj na targu, muszę mówić borówki leśne lub amerykańskie, bo nie bardzo wiadomo, co ta kupująca baba chce.

Jak przystało na prawdziwego leniwca, ja od dawna nie wyrabiam ciasta drożdżowego ręcznie, co nie znaczy, że wy nie możecie tego robić 😉 U mnie składniki wylądowały w misce od robota kuchennego, poczekały tylko na rozczyn i ciach. Hak poszedł w ruch. Pod koniec wyrabiania, dolałam masło i zamotaną w folię michę wsadziłam do lodówki. A rano…Rano musiałam trochę odskrobać torebkę, bo ciasto baaardzo urosło.

drożdżowe bułeczki z jagodami

Polecam bardzo, bo są dobre w smaku, a do tego ciasto jest elastyczne i świetnie się z nim pracuje przy formowaniu bułeczek.

Małe Rączki pokazały klasę i podkradły bułeczkę, wylizały i wyskubały całą wierzchnią warstwę, a pozostałą z ciasta miseczkę wypełnioną jagodami, niepostrzeżenie odniosły do kuchni 😉 Tak się je jagodzianki w wydaniu niespełna 3-latki:)

Jagodzianki możecie polać lukrem lub też posypać kruszonką. W wersji dla łasuchów albo dla tych niezdecydowanych można zrobić kombo kruszonkę i lukier 😉 A wy jak lubicie najbardziej?

Przepis zaczerpnięty stąd i pewnie nie ostatni , bo widzę tutaj duuużo pyszności 😉 Autorce wyszło z przepisu 20 sztuk, mi 15, ale zależy wszystko od wielkości bułeczek, jakie preferujecie. Ciut zmodyfikowałam sposób wykonania.

Jagodzianki, które rosną nocą

Pyszne, miękkie bułeczki z jagodami
Rodzaj: Dessert

Składniki

Ciasto

  • 600 g mąki pszennej (dałam typ 550)
  • 100 g stopionego, ostudzonego masła
  • 2 jajka
  • 375 ml ciepłego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 200 ml cukru (dałam 150 g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki soli (dałam szczyptę)
  • 1 l jagód
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (dałam 3)
  • 2 łyżki cukru (dałam 3)

Lukier

  • 100 g cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny
  • kilka kropel mleka (jeśli lukier jest za gęsty)

Wykonanie

  • Drożdże rozkruszyć w szklance ciepłego mleka, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Odstawić na 15-20 min, aż drożdże ruszą.
  • Do miski robota wrzucamy resztę mąki, jajko + żółtko i pozostałe składniki poza rozpuszczonym masłem.
  • Wyrabiamy ciasto, pod koniec wyrabiania, jak ciasto będzie zwięzłe ale nie idealnie gładkie, dodajemy tłuszcz. Wyrabiamy jeszcze ok 5 min.
  • Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy do lodówki na noc.
  • Ciasto przekładamy na stolnicę, uderzamy raz pięścią aby odgazować i urywamy kawałki ciasta, które dłonią rozpłaszczamy, nakładamy jagody i zlepiamy, formując kształt bułeczek.
  • Bułeczki smarujemy białkiem i pozostawiamy jeszcze na 20 min. Pieczemy w 200 stopniach, do zrumienienia – około 15-20 min. Studzimy na kratce.
  • Jak jagodzianki ostygną, smarujemy je lukrem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating