Chciało się nam coś słodkiego, w lodówce było trochę owoców, ale mój wewnętrzny leń, nie chciał kombinować kolejny raz z ciastami. Padło więc nieco na nietypowy deser w postaci kremu z kaszy manny, z dodatkiem owoców leśnych.
Taki krem z kaszy manny, przekładany owocami to idealny deser na lato, kiedy jest gorąco i nie chce nam się odpalać piekarników, a gdzieś tam nachodzi ochota na coś dobrego i słodkiego.
Słodycz kremu możecie dostosować do swoich preferencji. Ja daję 3 łyżki cukru. Możecie dodać dwie i spróbować, czy kasza jest dla was słodka czy nie. Pamiętajcie, że owoce to też cukier, więc deser będzie i tak dość słodki, nawet jeśli krem nie jest bardzo słodki.
![](https://mieszamwgarnku.pl/wp-content/uploads/2020/07/deser-774x1024.jpg)
Taki deser, to dobry pomysł na wykończenie owoców. Ja miałam ich całkiem sporo, bo około kilograma, ale szczególnie truskawki nie były pierwszej świeżości. W cieście owoce mogły się rozciapać, ale w takim deserze, sprawdziły się idealnie. Dodatkowo, warstwa owoców leśnych u mnie była lekko kwaskowa, a więc słodycz kremu była zrównoważona kwaskowatością owoców. Mąż był zachwycony 😉
W oryginalnym kremie z kaszy manny, daje się pełną kostkę masła. Ja dałam ok 4- 5 łyżek, zmiksowałam na gładką masę i do tego dodawałam łyżką ugotowaną kaszę. To masło to troszkę dla smaku, troszkę dla lepszej konsystencji kremu. Możecie zamiast masła użyć serka kremowego. Polecam spróbować krem i na tym etapie dodać jeszcze np. cukru waniliowego, można dodać startą czekoladę czy co tam przyjdzie nam do głowy.
![](https://mieszamwgarnku.pl/wp-content/uploads/2020/07/deserek3-678x1024.jpg)
Mleko i kaszę pewnie macie w domu, więc polecam taki deserek, kiedy najdzie was ochota na coś słodkiego. Jeśli macie za mało owoców, możecie dorzucić warstwę biszkoptów czy pokruszonych herbatników. Możecie owoce zastąpić choćby dżemem.
A sam krem, tylko z większą ilością tłuszczu, możecie śmiało wykorzystywać do przekładania wszelkiego rodzaju ciast.
Krem z kaszy manny z owocami
Składniki
- 1 l mleka
- 10 łyżek kaszy manny (dałam błyskawiczną)
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 4-5 łyżek miękkiego masła
- 1 kg owoców ( u mnie truskawki, jagody, poziomki, maliny)
- 3 łyżki cukru
- 1 galaretka truskawkowa
- czekolada, kilka owoców do przybrania
Wykonanie
- Kaszę gotujemy w mleku z dodatkiem soli i cukru. Odstawiamy do ostygnięcia.
- W tym czasie owoce podduszamy z cukrem.
- Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wody. Odstawiamy do ochłodzenia i łączymy z owocami.
- Masę owocową odstawiamy do stężenia.
- Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce ugotowaną kaszę. Jeśli chcemy, dodajemy cukier waniliowy lub inne dodatki.
- Do pucharków nakładamy warstwę kremu, warstwę owoców i warstwę kremu.
- Przybieramy startą czekoladą i owocami.