krem z kaszy manny i owoców
Desery | Inne

Krem z kaszy manny z owocami

8 lipca 2020

Chciało się nam coś słodkiego, w lodówce było trochę owoców, ale mój wewnętrzny leń, nie chciał kombinować kolejny raz z ciastami. Padło więc nieco na nietypowy deser w postaci kremu z kaszy manny, z dodatkiem owoców leśnych.

Taki krem z kaszy manny, przekładany owocami to idealny deser na lato, kiedy jest gorąco i nie chce nam się odpalać piekarników, a gdzieś tam nachodzi ochota na coś dobrego i słodkiego.

Słodycz kremu możecie dostosować do swoich preferencji. Ja daję 3 łyżki cukru. Możecie dodać dwie i spróbować, czy kasza jest dla was słodka czy nie. Pamiętajcie, że owoce to też cukier, więc deser będzie i tak dość słodki, nawet jeśli krem nie jest bardzo słodki.

Taki deser, to dobry pomysł na wykończenie owoców. Ja miałam ich całkiem sporo, bo około kilograma, ale szczególnie truskawki nie były pierwszej świeżości. W cieście owoce mogły się rozciapać, ale w takim deserze, sprawdziły się idealnie. Dodatkowo, warstwa owoców leśnych u mnie była lekko kwaskowa, a więc słodycz kremu była zrównoważona kwaskowatością owoców. Mąż był zachwycony 😉

W oryginalnym kremie z kaszy manny, daje się pełną kostkę masła. Ja dałam ok 4- 5 łyżek, zmiksowałam na gładką masę i do tego dodawałam łyżką ugotowaną kaszę. To masło to troszkę dla smaku, troszkę dla lepszej konsystencji kremu. Możecie zamiast masła użyć serka kremowego. Polecam spróbować krem i na tym etapie dodać jeszcze np. cukru waniliowego, można dodać startą czekoladę czy co tam przyjdzie nam do głowy.

Mleko i kaszę pewnie macie w domu, więc polecam taki deserek, kiedy najdzie was ochota na coś słodkiego. Jeśli macie za mało owoców, możecie dorzucić warstwę biszkoptów czy pokruszonych herbatników. Możecie owoce zastąpić choćby dżemem.

A sam krem, tylko z większą ilością tłuszczu, możecie śmiało wykorzystywać do przekładania wszelkiego rodzaju ciast.

Krem z kaszy manny z owocami

Lekki deser, idealny na upalny, letni dzień
Czas gotowania10 mins

Składniki

  • 1 l mleka
  • 10 łyżek kaszy manny (dałam błyskawiczną)
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 4-5 łyżek miękkiego masła
  • 1 kg owoców ( u mnie truskawki, jagody, poziomki, maliny)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • czekolada, kilka owoców do przybrania

Wykonanie

  • Kaszę gotujemy w mleku z dodatkiem soli i cukru. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • W tym czasie owoce podduszamy z cukrem.
  • Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wody. Odstawiamy do ochłodzenia i łączymy z owocami.
  • Masę owocową odstawiamy do stężenia.
  • Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce ugotowaną kaszę. Jeśli chcemy, dodajemy cukier waniliowy lub inne dodatki.
  • Do pucharków nakładamy warstwę kremu, warstwę owoców i warstwę kremu.
  • Przybieramy startą czekoladą i owocami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating