Bez pieczenia | Ciasta z kremem | Wielkanoc

Stefanka z kremem kawowo-kajmakowym, bez pieczenia

11 kwietnia 2019

Potrzebowałam zrobić ciasto, ale takie bez długiego stania w kuchni, tylko rach, ciach i ciasto miało być. Idealne do tego wydawały mi się herbatniki, przełożone jakąś pyszną masą.

Przepis na masę do stefanki z kremem kawowo-kajmakowym wzięłam z któregoś numeru Świata Kobiety. Słodycz kajmaku jest świetnie zrównoważona lekką goryczą kawy. Już uprzedzę, że ciasta nie polubią dzieci, właśnie przez ten kawowy aromat. Wtedy warto dodać do kremu kakao.

Stefanka to świetne ciasto dla tych, którzy chcą mieć efektowne ciasto z kremem, ale boją się piec blaty ciasta. Tutaj przekładamy masą herbatniki, wstawiamy ciacho do lodówki i zapominamy o nim na 2 dni. Ten ostatni etap, lojalnie uprzedzam jest najtrudniejszy 😉

Krem oparty na maśle, ja użyłam roślinnego. Jest bardzo konkretny i dość ciężki, jednak z herbatniki współgra idealnie.

Ciasto ozdabiamy polewą czekoladową i posypujemy orzechami lub podprażonymi płatkami migdałów lub na co tam mamy ochotę.

Stefankę przechowujemy w lodówce i wyjmujemy ok. 30 min przed jedzeniem. Jeśli użyliśmy masła roślinnego, to krem dość szybko robi się miękki i maślany, więc trochę ciężko będzie nam kroić ciasto, jeśli zbyt wcześnie wyjmiemy je z lodówki.

Górną warstwę herbatników możecie posmarować kremem i na to dać polewę lub jeśli nie starczy wam kremu, polewą smarujecie bezpośrednio na herbatniki.

Jeśli nie macie ochoty na herbatniki, ale szukacie kemu do jakiegoś świątecznego ciacha, to i tak bardzo polecam ten krem kajmakowo-kawowy.

Stefanka z kremem kawowo-kajmakowym

Pyszne, proste do zrobienia ciasto bez pieczenia.

Składniki

Krem

  • 250 g masła zwykłego lub roślinnego
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 3 łyżki kremówki
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Polewa

  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki masła
  • garść posiekanych orzechów
  • garść płatków migdałowych

Wykonanie

Masa

  • Masło ucieramy na gładką masę, dodając po łyżce masy kajmakowej.
  • Śmietanę wlewamy do rondelka, dosypujemy kawę i podgrzewamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostudzenia.
  • Kawę dodajemy do kajmaku i miksujemy.
  • Na papierze lub folii rozkładamy warstwę 6 herbatników, które smarujemy kremem. Powtarzamy czynność, do wykończenia kremu.  Powinno być 4 warstwy herbatników.

Polewa

  • Składniki polewy przekładamy do rondelka i zagotowujemy mieszająć.
  • Lekko ostudzoną polewą smarujemy ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami i podprażonymi płatkami migdałów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating