Pierwszy raz karpatki próbowałam na początku lat 90. Mama upiekła ciasto i zrobiła krem. I wszystko by było dobrze gdyby nie fakt, że krem można było wylewać na ciasto 😉 Był rzadki, ale naprawdę rzadki, jak np. rzadka śmietana. Ciasto się polewało, a „krem” spływał po palcach 😉
Potem długo gościło w naszym domu ciasto z papierka, a więc karpatka z kremem z torebki, popularnej firmy. Było to całkiem smaczne i owszem 😉 Chyba każdy, kto wychowywał się w latach 80 i wczesnych 90, pamięta karpatkę, bo wtedy nie było tak szerokiego wyboru ciast. W naszym domu była to zebra, sernik, karpatka, murzynek i pewnie kilka innych o których teraz nie pamiętam, ale spokojnie, nie było ich więcej niż 10 😉
![](https://mieszamwgarnku.pl/wp-content/uploads/2019/04/karpatka1.jpg)
Przepis pochodzi ze zrywanego kalendarza, które to chyba też gościły w każdym domu. Moja mama często coś robiła z dostępnych tam przepisów.
Przepis na karpatkę pochodzi dokładnie z 12.01.1991 roku 😉
Karpatkę robimy z ciasta parzonego. Jest ono bardzo lepkie i wykładamy i wyrównujemy je na blaszce łyżką. Jeśli chcecie mieć dużo górek, od których to ciasto wzięło nazwę, to warto powyciągać łyżką na sam koniec, takie nierówności.
![](https://mieszamwgarnku.pl/wp-content/uploads/2019/04/karpatka-przepis.jpg)
To co, zaczynamy?
Karpatka
Składniki
Ciasto
- 1 szkl. mąki
- 1/2 kostki margaryny dałam masło 125 g
- 1 szkl. wody
- 5 jajek
Krem
- 1/3 kostki masła (kostkę liczymy jako 250 g)
- 0,5 szkl. cukru pudru
- 0,5 op. budyniu dałam cały
Wykonanie
Ciasto
- Wodę zagotowujemy z margaryną, po zagotowaniu dodajemy po trochu mąkę, intensywnie mieszając, aby nie było grudek.
- Odstawiamy do ostygnięcia
- Do zimnego ciasta dodajemy po jajku i miksujemy na gładką masę.
- Masę dzielimy na dwie części i pieczemy w postaci rozsmarowanych na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, placków
- Pieczemy w 180 stopniach, aż placki się lekko zazłocą.
Krem
- Gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawimy do ostygnięcia.
- Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy na gładką masę.
- Masą przekłądamy placki ciasta.