Z drożdżami

Bułeczki z owsianką

5 kwietnia 2019

Dawno nie było u nas bułeczek, a przecież są tak wdzięczne 😉 Dzisiaj zatem zapraszam na bułeczki z owsianką. Co się kryje pod nazwą „owsianka”? Pierwszy etap przygotowania bułeczek polega na ugotowaniu bardzo gęstej owsianki, wręcz owsianej breji. Jeśli ten etap przeżyliście, potem jest już tylko lepiej 😉

W składzie bułek owsianych oprócz mąki pszennej chlebowej, dodałam 100 g mąki razowej, dzięki czemu bułki są cięższe i bardziej sycące. Bułeczki owsiane smakują naprawdę dobrze i inaczej niż te ze zwykłej mąki pszennej. Są bardzo dobre i nie wysychają nawet kolejnego dnia.

Bułeczki posypałam dodatkowo płatkami owsianymi, ale możecie zostawić je bez niczego, lub posypać mieszanką siemienia, słonecznika, sezamu czy czarnuszki.

Z podanej porcji składników wyszło mi 15 bułeczek.

Bułeczki z owsianką

Sycące bułeczki z dodatkiem owsianki

Składniki

Owsianka

  • 2/3 szkl. płatków owsianych
  • 350 ml wody
  • 25 g masła

Ciasto właściwe

  • 25 g świeżych drożdży
  • 200 ml wody
  • 1 ,5 łyżeczki soli
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • ostudzona owsianka
  • szczypta cukru
  • 1 szt jajka do smarowania bułeczek
  • płatki owsiane do posypania

Wykonanie

Owsianka

  • Gotujemy płatki na wodzie z dodatkiem masła ok 5-7 min, aż otrzymamy bardzo gęstą masę.
  • Odstawiamy do ostygnięcia.

Ciasto właściwe

  • Do ciepłej wody dodajemy rozkruszone drożdże, cukier i odstawiamy na 15 min. 
  • Do mąki dodajemy sól, owsiankę i drożdże. Wyrabiamy dość klejące ciasto.
  • Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5-2 h.
  • Z ciasta formujemy bułeczki, smarujemy je jajkiem i posypujemy ziarnami. Odstawiamy na 20 min.
  • Pieczemy w 180 stopniach, do lekkiego zrumienienia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating