Dawno nie było u nas bułeczek, a przecież są tak wdzięczne 😉 Dzisiaj zatem zapraszam na bułeczki z owsianką. Co się kryje pod nazwą „owsianka”? Pierwszy etap przygotowania bułeczek polega na ugotowaniu bardzo gęstej owsianki, wręcz owsianej breji. Jeśli ten etap przeżyliście, potem jest już tylko lepiej 😉
W składzie bułek owsianych oprócz mąki pszennej chlebowej, dodałam 100 g mąki razowej, dzięki czemu bułki są cięższe i bardziej sycące. Bułeczki owsiane smakują naprawdę dobrze i inaczej niż te ze zwykłej mąki pszennej. Są bardzo dobre i nie wysychają nawet kolejnego dnia.
Bułeczki posypałam dodatkowo płatkami owsianymi, ale możecie zostawić je bez niczego, lub posypać mieszanką siemienia, słonecznika, sezamu czy czarnuszki.
Z podanej porcji składników wyszło mi 15 bułeczek.
Bułeczki z owsianką
Składniki
Owsianka
- 2/3 szkl. płatków owsianych
- 350 ml wody
- 25 g masła
Ciasto właściwe
- 25 g świeżych drożdży
- 200 ml wody
- 1 ,5 łyżeczki soli
- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 100 g mąki pszennej razowej
- ostudzona owsianka
- szczypta cukru
- 1 szt jajka do smarowania bułeczek
- płatki owsiane do posypania
Wykonanie
Owsianka
- Gotujemy płatki na wodzie z dodatkiem masła ok 5-7 min, aż otrzymamy bardzo gęstą masę.
- Odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto właściwe
- Do ciepłej wody dodajemy rozkruszone drożdże, cukier i odstawiamy na 15 min.
- Do mąki dodajemy sól, owsiankę i drożdże. Wyrabiamy dość klejące ciasto.
- Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5-2 h.
- Z ciasta formujemy bułeczki, smarujemy je jajkiem i posypujemy ziarnami. Odstawiamy na 20 min.
- Pieczemy w 180 stopniach, do lekkiego zrumienienia.