zapiekanka z kaszy jaglanej
Dania bezmięsne

Zapiekanka z kaszy jaglanej z jabłkami i twarogiem

22 kwietnia 2020

Mogę napisać, że zapiekanka z kaszy jaglanej, to danie typowo dla miłośników kasz. Ale nie będzie to prawdą. Mój mąż lubi kasze, ale tylko wybrane rodzaje. Jaglaną lubi na słodko z jabłkami, miodem i migdałami. Małe Rączki za to za jaglanką nie przepadają.

Zapiekanka z kaszy jaglanej, była prawdę mówiąc wielką niewiadomą 😉 Zrobiłam, bo zalegało mi w pudełku trochę kaszy, a przy okazji porządków przedświątecznych, pudełko potrzebowałam umyć. Trzeba było zatem zużyć kaszę. Przepisów jest w internecie pierdylion, ale ja nie miałam czasu na szukanie, za to kilka składników musiałam również zutylizować 😉

Tak więc skład zapiekanki powstał niejako sam.

Robiąc zapiekankę z kaszy wiedziałam, że będzie albo hit, albo kit i obiad zjem sama 😉 Był hit. I to duży hit 😉

Zapiekanka nie wymaga dużo pracy, za to efekt jest naprawdę pyszny, a zapiekanka znika szybko i rozpływa się z ustach. Można jeść ją samą, można polać jogurtem lub śmietaną. Posypać podprażonymi pestkami migdałów… Opcji jest sporo, więc użyjcie waszych ulubionych.

Danie jest bardzo sycące. W końcu mamy tu sporo kaszy no i twaróg, który też zapycha. Takiej wielkości naczynie żaroodporne, starczyło nam na dwa obiady dla dwójki dorosłych i dziecka. Pierwszego dnia, przy wyjmowaniu zapiekanki, nieco się kruszyła. A drugiego…była jeszcze lepsza. Kasza przesiąkła smakiem jabłek i sera, a całość zyskała spójności i ładnie się kroiła i nie kruszyła.

Podaję orientacyjną ilość kaszy. Możecie użyć jej więcej lub mniej. Jeśli użyjecie mniej, nie róbcie wierzchniej warstwy kaszy, a jedynie wyłóżcie ją na spód.

Przypominam również o właściwym gotowaniu kaszy jaglanej, aby pozbyć się charakterystycznej goryczki. Można kaszę podprażyć i byłam wcześniej wierna tej metodzie. Ale zdarzało mi się zapomnieć, bo zwykle robię kilka rzeczy na raz i kaszę przypalałam;) Dlatego wolę kilka razy przemiennie przelać kaszę na sitku gorącą i zimną wodą i ju.

My nie przepadamy za bardzo słodkimi daniami, więc ja nie słodzę jabłek i ilość cukru w masie serowej też nie jest zbyt duża. Jeśli lubicie słodki smak, to dodajcie więcej cukru. Jeśli macie dość suchy ser i masa się będzie sucha, możecie dodać 2 łyżeczki miękkiego masła czy trochę śmietany.

Zapiekanka z kaszy jaglanej z twarogiem i jabłkami

Prosta, pyszna i sycąca zapiekanka z kaszy jaglanej

Składniki

  • 200 g suchej kaszy jaglanej
  • 0,75 kg jabłek
  • 0,5 kg sera białego półtłustego
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru
  • 25 g twardego masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • śmietana, płatki migdałów (opcjonalnie)
  • cukier do jabłek opcjonalnie

Wykonanie

  • Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • 2/3 kaszy wykładamy na wysmarowane tłuszczem naczynie żaroodporne.
  • Jabłka obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i dusimy z niewielką ilością wody do miękkości. Dodajemy 1 łyżeczkę cynamonu. Jeśli trzeba, dosładzamy.
  • Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajko, oraz proszek budyniowy. Mieszamy.
  • Na kaszę wykładamy jabłka, na to masę serową. Przykrywamy pozostałą częścią kaszy. Na wierzch strugamy masło, rozkładają je równomiernie.
  • Pieczemy ok 30 min w 180 stopniach pod przykryciem
  • Przed podaniem możemy polać śmietaną, jogutem, posypać płatkami migdałów czy podać z dodatkowymi owocami.

Only registered users can comment.

  1. Bardzo lubię korzystać z Pani przepisów.
    PS. Jeżeli decyduje się Pani, na tak długą i złożoną formę wypowiedzi, jaką jest wstęp do każdego przepisu, to proponuję używać poprawnej polszczyzny.

    1. Dziękuję za komentarz. Chyba miły 😉 Nie sądziłam, że moja polszczyzna jest aż tak zła 😉 Podchodzę luźno do języka, bo taka jestem na codzień, a blog to moje miejsce na ziemi. Chyba już się nie nauczę interpunkcji i innych rzeczy 😉 Proszę zatem o wyrozumiałość i przymknięcie oka, albo czytanie samych przepisów 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating