Dania bezmięsne

Risotto z grzybami

28 października 2019

Dzisiaj zapraszam na aromatyczne risotto z grzybami. U mnie z podgrzybkami, bo je lubimy najbardziej, ale każde grzyby zdadzą egzamin.

Przyznam się bez bicia, że dość rzadko robię risotto, bo pan mąż wielkim fanem ryżu nie jest. Ja za to bardzo lubię ryż, a w szczególności ten do risotto – arborio. Miękki, ale z lekko twardawym środkiem. Samo risotto jest pyszne i nie za bardzo skomplikowane w wykonaniu. Świetnie się sprawdzi jako samodzielne danie lub też dodatek do mięska.

Mój przepis nie jest przepisem oryginalnym. Po pierwsze, w oryginale występuje białe wino, a my nie pijemy alkoholu. Po drugie użyłam w daniu sera czarna perła, zamiast parmezanu. To taka moja wariacja na temat risotto z grzybami 😉

Przy risotto, poza obraniem grzybów dużo roboty za bardzo nie ma, więc jest to idealne danie wtedy, kiedy nie mamy czasu, a chcemy jednak zjeść coś innego.

Risotto powinno mieć nie za sypką konsystencję. Jeśli więc nasze risotto jest zbyt suche, warto dolać ciut więcej bulionu.

Aromatyczne risotto z grzybami

Pyszne, proste do zrobienia sycące danie obiadowe.

Składniki

  • 200 g ryżu arborio
  • 1 szt cebuli
  • 300 g podgrzybków
  • kilka łyżek masła klarowanego
  • 1 l bulionu
  • sól, pieprz do smaku
  • 100 g sera dojrzewającego (dałam czarną perłę)
  • 1 gałązka świeżego estragonu
  • kilka gałązek koperku

Wykonanie

  • Cebulę obieramy i kroimy, podsmażamy na 2 łyżkach masła.
  • Grzyby obieramy i kroimy w niewielkie kawałki. Dorzucamy do cebuli i dusimy ok 10 min.
  • Podsmażone grzyby i cebulę wykładamy na talerz i odstawiamy na bok.
  • Na patelnię dorzucamy 2-3 łyżki masła , estragon i wrzucamy ryż. Całość podsmażamy.
  • Do ryżu dolewamy partiami bulion, czekając aż każda partia bulionu się wchłonie
  • Jak ryż będzie już prawie miękki a jednocześnie pozostaje na patelni w ryżu trochę niewchłoniętego bulionu, dodajemy grzyby, posiekany koperek i ser i dusimy jeszcze 5 min.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating