Dzisiaj zapraszam na aromatyczne risotto z grzybami. U mnie z podgrzybkami, bo je lubimy najbardziej, ale każde grzyby zdadzą egzamin.
Przyznam się bez bicia, że dość rzadko robię risotto, bo pan mąż wielkim fanem ryżu nie jest. Ja za to bardzo lubię ryż, a w szczególności ten do risotto – arborio. Miękki, ale z lekko twardawym środkiem. Samo risotto jest pyszne i nie za bardzo skomplikowane w wykonaniu. Świetnie się sprawdzi jako samodzielne danie lub też dodatek do mięska.
Mój przepis nie jest przepisem oryginalnym. Po pierwsze, w oryginale występuje białe wino, a my nie pijemy alkoholu. Po drugie użyłam w daniu sera czarna perła, zamiast parmezanu. To taka moja wariacja na temat risotto z grzybami 😉
Przy risotto, poza obraniem grzybów dużo roboty za bardzo nie ma, więc jest to idealne danie wtedy, kiedy nie mamy czasu, a chcemy jednak zjeść coś innego.
Risotto powinno mieć nie za sypką konsystencję. Jeśli więc nasze risotto jest zbyt suche, warto dolać ciut więcej bulionu.
Aromatyczne risotto z grzybami
Składniki
- 200 g ryżu arborio
- 1 szt cebuli
- 300 g podgrzybków
- kilka łyżek masła klarowanego
- 1 l bulionu
- sól, pieprz do smaku
- 100 g sera dojrzewającego (dałam czarną perłę)
- 1 gałązka świeżego estragonu
- kilka gałązek koperku
Wykonanie
- Cebulę obieramy i kroimy, podsmażamy na 2 łyżkach masła.
- Grzyby obieramy i kroimy w niewielkie kawałki. Dorzucamy do cebuli i dusimy ok 10 min.
- Podsmażone grzyby i cebulę wykładamy na talerz i odstawiamy na bok.
- Na patelnię dorzucamy 2-3 łyżki masła , estragon i wrzucamy ryż. Całość podsmażamy.
- Do ryżu dolewamy partiami bulion, czekając aż każda partia bulionu się wchłonie
- Jak ryż będzie już prawie miękki a jednocześnie pozostaje na patelni w ryżu trochę niewchłoniętego bulionu, dodajemy grzyby, posiekany koperek i ser i dusimy jeszcze 5 min.
- Doprawiamy solą i pieprzem.