Dania bezmięsne

Puszyste i proste pancakes, pankejki

15 października 2019

Zupełnie nie wiem, czemu na blogu do tej pory nie zawitały amerykańskie naleśniki czyli pancakes. Tak naprawdę to bliżej im do naszych swojskich placków niż naleśników 😉 Nie zmienia to faktu, że są proste do zrobienia, szybkie i smakują każdemu same jak i z dodatkami.

Pancakes charakteryzują się okrągłym kształtem i puszystosią. Zwykle serwuje się je w Stanach z syropem klonowym, za którym nie przepadam. Polecam syrop z agawy, miód albo po prostu dodatek owoców. Świetnie też sprawdzą się z dżemem, a moja córka lubi je pałaszować z serkiem homogenizowanym lub same.

Jeśli do tej pory nie wychodziły wam zwykłe, tradycyjne placuszki, to nie poddawajcie się i koniecznie zróbcie pakejki z tego przepisu. Nie ma tu nic skomplikowanego.

W oryginalnym przepisie występują amerykańskie „cups”. Nie jest to odpowiednik naszych szklanek, ale ja się tym w tym wypadku zbytnio nie przejmowałam, bo nie chciało mi się bawić w odważanie składników. W przepisie podaję zatem nasze tradycyjne 250 ml. szklanki 😉 Przez większą ilość składników dałam ciut więcej masła i o jedno jajko więcej do samego ciasta.

Pancakes smażymy na suchej lub delikatnie nasmarowanej tłuszczem patelni. Placuszki nie mają pływać w tłuszczu. Staramy się nakładać jednakowe porcje ciasta, dlatego można użyć do tego celu małą łyżkę do sosu lub np. na porcję dawać dwie łyżki ciasta.

Możecie do ciasta dodać puree z dyni czy starte na tarce jabłko, aby uzyskać nowy smak placuszków.

Przepis pochodzi stąd.

Porcja na głodne 4 osoby.

Wydruk przepisu
5 from 1 Głos

Puszyste pancakes

Proste i puszyste pankejki, idealne na śniadanie czy kolację.
Rodzaj: Breakfast
Kuchnia: American
Słowo kluczowe: naleśniki, pancakes, placki
Liczba porcji: 4

Składniki

  • 2 szkl. mąki
  • 1/4 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1,5 szkl. mleka
  • 1/4 szkl. rozpuszczonego masła (dałam ok. 6 łyżek)
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego (dałam 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego)
  • 1 szt. jajko (dałam 2)
  • masło do smażenia

Wykonanie

  • W misce mieszamy suche składniki. W środku mąki robimy dołek i wlewamy kolejno mleko, masło, dodajemy jajka.
  • Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Nagrzewamy porządnie patelnie i smarujemy ją małą ilością masła.
  • Nakładamy na patelnię jednakowej wielkości placuszki.
  • Smażymy na złoty kolor z obu stron

Only registered users can comment.

  1. 5 gwiazdek
    Przed chwilą przeczytałam i już zrobiłam, są pycha, proste w przygotowaniu na szybkie śniadanie, u mnie to podwieczorek z syropem klonowym

    1. Super, cieszę się że smakowały. Ja jakoś syropu klonowego nie trawię, ale polecam spróbować z syropem z agawy. Mniam, przez duże M:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating