Zupełnie nie wiem, czemu na blogu do tej pory nie zawitały amerykańskie naleśniki czyli pancakes. Tak naprawdę to bliżej im do naszych swojskich placków niż naleśników 😉 Nie zmienia to faktu, że są proste do zrobienia, szybkie i smakują każdemu same jak i z dodatkami.
Pancakes charakteryzują się okrągłym kształtem i puszystosią. Zwykle serwuje się je w Stanach z syropem klonowym, za którym nie przepadam. Polecam syrop z agawy, miód albo po prostu dodatek owoców. Świetnie też sprawdzą się z dżemem, a moja córka lubi je pałaszować z serkiem homogenizowanym lub same.
Jeśli do tej pory nie wychodziły wam zwykłe, tradycyjne placuszki, to nie poddawajcie się i koniecznie zróbcie pakejki z tego przepisu. Nie ma tu nic skomplikowanego.
W oryginalnym przepisie występują amerykańskie „cups”. Nie jest to odpowiednik naszych szklanek, ale ja się tym w tym wypadku zbytnio nie przejmowałam, bo nie chciało mi się bawić w odważanie składników. W przepisie podaję zatem nasze tradycyjne 250 ml. szklanki 😉 Przez większą ilość składników dałam ciut więcej masła i o jedno jajko więcej do samego ciasta.
Pancakes smażymy na suchej lub delikatnie nasmarowanej tłuszczem patelni. Placuszki nie mają pływać w tłuszczu. Staramy się nakładać jednakowe porcje ciasta, dlatego można użyć do tego celu małą łyżkę do sosu lub np. na porcję dawać dwie łyżki ciasta.
Możecie do ciasta dodać puree z dyni czy starte na tarce jabłko, aby uzyskać nowy smak placuszków.
Przepis pochodzi stąd.
Porcja na głodne 4 osoby.
Puszyste pancakes
Składniki
- 2 szkl. mąki
- 1/4 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1,5 szkl. mleka
- 1/4 szkl. rozpuszczonego masła (dałam ok. 6 łyżek)
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego (dałam 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego)
- 1 szt. jajko (dałam 2)
- masło do smażenia
Wykonanie
- W misce mieszamy suche składniki. W środku mąki robimy dołek i wlewamy kolejno mleko, masło, dodajemy jajka.
- Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Nagrzewamy porządnie patelnie i smarujemy ją małą ilością masła.
- Nakładamy na patelnię jednakowej wielkości placuszki.
- Smażymy na złoty kolor z obu stron
Przed chwilą przeczytałam i już zrobiłam, są pycha, proste w przygotowaniu na szybkie śniadanie, u mnie to podwieczorek z syropem klonowym
Super, cieszę się że smakowały. Ja jakoś syropu klonowego nie trawię, ale polecam spróbować z syropem z agawy. Mniam, przez duże M:)
Naprawdę soą pyszne,szybkie do zrobienia i szybkie na śniadanie,naprawdę polaecam