Sałatki/Surówki

Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym i papryką

27 września 2018

Niebawem wyjeżdżamy i dlatego musiałam sukcesywnie opróżniać lodówkę, żeby nic nie zostało i nie popsuło się. Dzisiaj zatem surówka z serii  „podsumowanie tygodnia” – czyli do środka wrzucamy to, co mamy 😉

Plusem takich dań jest nie tylko wyczyszczenie lodówki, ale również kolorystyka dania a często i unikalny smak 😉

A sałatka jest bardzo chrupiąca i świetna na kolację czy jako dodatek do mięsnego dania. W sumie nie wiem czy tylko mięsnego, bo przecież do jarskiego też sałatkę można podać. Im bardziej nasza sałatka-surówka jest kolorowa, tym więcej w niej witamin. Jak zwykle, zachęcam do traktowania przepisu jako bazy i eksperymentowania poprzez dodawanie swoich składników. Tak wiem, że dla wielu to oczywiste, ale znam osoby, które jak nie mają koperku, to już takiej surówki nie zrobią 😉

Zatem wyjmujemy resztki z lodówki, i jedziemy z koksem!

Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym i papryką

Składniki

  • 5 liści kapusty pekińskiej
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 mała czerwona cebula
  • 8 małych pomidorków
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 pomarańczowej papryki
    Sos
  • 3 łyżki oliwy,
  • szczypta soli, pieprzu, ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
  • Koperek do posypania

Sposób przygotowania

  • Kapustę myjemy i kroimy w paski.
  • Dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, ogórki i kukurydzę.
  • Pomidorki kroimy na połówki i dorzucamy do całości.
  • Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę.
  • Cebulę kroimy w piórka i też dorzucamy.
  • Całość polewamy sosem i posypujemy koperkiem.
http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-z-kapusty-pekinskiej-z-ogorkiem-kiszonym-i-papryka/

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *