Pozostałe | Zupy

Zakwas na żurek/barszcz biały

8 marca 2016

zakwas na barszcz biały

Dzisiaj zakwas. Tym razem jednak zakwas nie na chleb, a na jedną z naszych ulubionych zup – barszcz biały lub żurek. Taki domowy barszcz biały, z jajkiem o ostrawym smaku, drapiącym w gardle, z dużą dawką przypraw i czosnku. Taki barszcz właśnie uwielbiamy:)

Taki barszcz może być zrobiony tylko na dobrym zakwasie.

Zakwas możemy robić na bazie chleba żytniego, pieczonego oczywiście na zakwasie i obowiązkowo chleba domowego. Innym rozwiązaniem jest zastosowanie zakwasu do chleba, jako startera. W tym drugim wypadku, zakwas będzie gotowy w ciągu 1-2 dni. W wypadku użycia chleba, musimy poczekać 3-4 dni.

Warto zacząć eksperymentować z zakwasem na zupę już teraz, dzięki czemu na Wielkanocnym stole uzyskamy zupę idealną.

Do zakwasu warto dodawać różne przyprawy, które nadadzą zupie aromatu.

Przepis pochodzi z książki P. Kucharskiego „Chleb. Domowa piekarnia”

Zakwas na wielkanocny żurek lub barszcz biały

Zakwas na wielkanocny żurek lub barszcz biały

Składniki

  • 50 gr zakwasu chlebowego lub kromka czerstwego, podsuszonego chleba żytniego na zakwasie
  • 400 ml przegotowanej letniej wody
  • 100 gr mąki żytniej razowej
  • 2 ząbki czosnku (nieobrany)
  • 3 listki laurowe
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka majeranku

Sposób przygotowania

  • Do wyparzonego słoika wrzucamy mąkę lub wkładamy chleb.
  • Czosnek rozgniatamy na desce nożem.
  • Przyprawy i mąkę dodajemy do słoika.
  • Zalewamy wodą i lekko mieszamy.
http://mieszamwgarnku.pl/pozostale/zakwas-na-zurekbarszcz-bialy/

 

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *