Pozostałe | Zupy

Zakwas na żurek/barszcz biały

8 marca 2016

Dzisiaj zakwas. Tym razem jednak zakwas nie na chleb, a na jedną z naszych ulubionych zup – barszcz biały lub żurek. Taki domowy barszcz biały, z jajkiem o ostrawym smaku, drapiącym w gardle, z dużą dawką przypraw i czosnku. Taki barszcz właśnie uwielbiamy:)

Taki barszcz może być zrobiony tylko na dobrym zakwasie.

Zakwas możemy robić na bazie chleba żytniego, pieczonego oczywiście na zakwasie i obowiązkowo chleba domowego. Innym rozwiązaniem jest zastosowanie zakwasu do chleba, jako startera. W tym drugim wypadku, zakwas będzie gotowy w ciągu 1-2 dni. W wypadku użycia chleba, musimy poczekać 3-4 dni.

Warto zacząć eksperymentować z zakwasem na zupę już teraz, dzięki czemu na Wielkanocnym stole uzyskamy zupę idealną.

Do zakwasu warto dodawać różne przyprawy, które nadadzą zupie aromatu.

Przepis pochodzi z książki P. Kucharskiego “Chleb. Domowa piekarnia”

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *