Pozostałe

Domowy syrop na kaszel

7 marca 2016

domowy syrop na kaszel

Sezon grypowy w pełni. Każdy kicha, kaszle i chrząka a pracować trzeba. Dzisiaj  zatem przepis na pyszny syrop, tak domowe syropy są pyszne, na kaszel. Jeśli jak ja nie możecie łykać wszystkiego z apteki garściami czy wolicie postawić na naturę, ten syrop pokochacie. Nie tylko za smak, ale również za działanie. Jest niezwykle skuteczny i już po 2-3 użyciach czuć dużą różnicę przy bólach gardła. Mi pozwolił na wyleczenie gardła w ciągu 3 dni.

Z dzieciństwa pamiętam syrop z cebuli. Przyznam, że nawet go lubiłam. Jednak kiedy dorosłam, nie znosiłam zapachu pokrojonej wcześniej cebuli i takiego syropu znieść nie mogłam.

W tym przepisie jest również cebula, ale z dodatkiem innych przyjemnych składników w tym imbiru i cytryny, więc po pierwsze jej nie czuć, a po drugie jej smak jest baaaaardzo mile wzbogacony pozostałymi składnikami.

syrop cytrynowo-imbirowy

Jeśli nie widzicie na przeziębienie każdego z tych składników osobno, w takim combo je polubicie. Do syropu możecie dodać jeszcze miodu, aby wzmocnić jego działanie. Ja tym razem go odpuściłam.

Praktycznie codziennie mamy w słoiczku świeżą dostawę syropu. Pamiętajmy, że po 3 dniach należy powstały syrop odcedzić a zawartość słoika wyrzucić. Te 3 dni to czas, po jakim cebula lubi się psuć. Podejrzewam, że i tak nie będzie Wam już po tym czasie syrop potrzebny, ale jeśli jednak, to warto nastawić go wtedy od nowa.

Smakuje bardzo dzieciom i dorosłym 🙂

Zapraszam na pyszny syrop na kaszel z imbiru, cebuli, cytryny z cukrem.

 

Only registered users can comment.

  1. Pamiętam do tej pory smak syropu robionego przez dziadka 🙂 Zawsze baaardzo lubiłam go pić. Gdy moje dziecko będzie większe sprawdzę czy i jemu podpasuje taki syrop. Jak na razie jest jeszcze za mały bo dopiero rok skończył a cebula jest ciężkostrawna to nie będę ryzykowała. Teraz w razie kaszlu daje mu ********{moderacja} który również jest naturalny bo ma miód i prawoślaz. Gdy będzie większy i będzie potrzeba spróbuje sama zrobić, przepis zapisałam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *