Chleb na zakwasie z gatunku tych, które stają się ulubionymi. Przepis jest bardzo uniwersalny i możecie piec chlebek w zasadzie z każdego typu mąki. My jak zwykle piekliśmy chlebek mieszany – w tym wydaniu pszenno-żytnio-gryczany z dodatkiem czarnuszki.
Czarnuszka, przed przeprowadzką do Krakowa nie była mi znana. Za to tutaj, korzystam w pełni z jej wspaniałych właściwości. Trafia u nas często to chleba, mięs czy sałatek. Polecam tym, którzy lubią ostrawe czy też wyraziste smaki.
Jak to chleb zakwasie tak i ten długo pozostaje świeży, jest mięciutki i naprawdę smaczny.
W przepisie na 1 keksówkę mamy 400 gr mąki. Może być tutaj użyta mąka pszenna, orkiszowa, żytnia czy gryczana. Ważne, aby ok 160 gr mąki było mąką pszenną chlebową. Inaczej chleb może być zbyt ciężki. Ja użyłam 160 gr mąki chlebowej, 100 gr mąki żytniej razowej i 140 gr mąki gryczanej.
Do środka możemy, ale nie musimy dodać różnych nasion. U nas nasiona w chlebie to obowiązek i nawet często do chleba pszennego dorzucam tego i owego.
Czas wyrastania chleba jest różny. Zależy od siły zakwasu jakim dysponujemy jak i od temperatury otoczenia. Czasem wyrośnięcie zajmie nam 3-4h, czasem 8.
Składniki
- 250 gr aktywnego zakwasu
- 400 gr mąki
- 300-375 ml letniej, przegotowanej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 2/3 szklanki ziaren
Instrukcje
- Z podanych składników zarabiamy ciasto ok 5 min.
- Możemy wyrabiać ciasto mikserem, ręcznie lub w automacie do chleba.
- Pozostawiamy ciasto na 20 min do odpoczęcia.
- W tym czasie smarujemy keksówkę tłuszczem i wysypujemy ją otrębami.
- Wykładamy na blaszkę chleb i pozostawiamy do wyrośnięcia.
- Wkładamy chleb do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 15 min (wcześniej naparowanego).
- Po tym czasie obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 15 min.
- Obniżamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 30 min.
Czy ten chleb mogę zostawić na noc? na wyrastanie? czy to za długi czas wyrastania?