Chleby i bułki | Na zakwasie

Chleb na zakwasie z czarnuszką

9 marca 2016
Jump to recipe

chlebek na zakwasie

Chleb na zakwasie  z gatunku tych, które stają się ulubionymi. Przepis jest bardzo uniwersalny i możecie piec chlebek w zasadzie z każdego typu mąki. My jak zwykle piekliśmy chlebek mieszany – w tym wydaniu pszenno-żytnio-gryczany z dodatkiem czarnuszki.

Czarnuszka, przed przeprowadzką do Krakowa nie była mi znana. Za to tutaj, korzystam w pełni z jej wspaniałych właściwości. Trafia u nas często to chleba, mięs czy sałatek. Polecam tym, którzy lubią ostrawe czy też wyraziste smaki.

Jak to chleb  zakwasie tak i ten długo pozostaje świeży, jest mięciutki i naprawdę smaczny.

W przepisie na 1 keksówkę mamy 400 gr mąki. Może być tutaj użyta mąka pszenna, orkiszowa, żytnia czy gryczana. Ważne, aby ok 160 gr mąki było mąką pszenną chlebową. Inaczej chleb może być zbyt ciężki.  Ja użyłam 160 gr mąki chlebowej, 100 gr mąki żytniej razowej i 140 gr mąki gryczanej.

Do środka możemy, ale nie musimy dodać różnych nasion. U nas nasiona w chlebie to obowiązek i nawet często do chleba pszennego dorzucam tego i owego.

Czas wyrastania chleba jest różny. Zależy od siły zakwasu jakim dysponujemy jak i od temperatury otoczenia. Czasem wyrośnięcie zajmie nam 3-4h, czasem 8.

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *